Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Šefčovič a Frost budú diskutovať o obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a britský minister David Frost, ktorý predtým zastupoval Spojené kráľovstvo v rokovaniach o pobrexitovej obchodnej dohode s Európskou úniou, budú vo štvrtok v Bruseli diskutovať o obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska. Informovala o tom v stredu EÚ.

Stretnutie sa uskutoční mesiac po tom, čo EÚ podnikla právne kroky proti Spojenému kráľovstvu s argumentom, že jej niekdajší člen nerešpektuje podmienky dohody o vystúpení z únie a porušuje medzinárodné právo.

Ako uviedol hovorca Európskej komisie Daniel Ferrie, Šefčovič a Frost sa neformálne stretnú, aby zhodnotili aktuálne technické úkony a poskytli politický smer obom stranám pri riešení sporných otázok.

Londýn sa rozhodol jednostranne predĺžiť ochrannú lehotu pri kontrolách tovaru prepravovaného medzi Britániou a Severným Írskom aj na obdobie od 1. apríla, čo podľa EÚ predstavuje porušenie tzv. severoírskeho protokolu.

Účelom tohto dokumentu bolo zabezpečiť po brexite otvorenú hranicu medzi Severným Írskom a Írskom. Ochranná lehota na kontroly poľnohospodársko-potravinárskych výrobkov vstupujúcich do Severného Írska mala vypršať na konci uplynulého mesiaca, no britská vláda sa ju rozhodla predĺžiť do októbra.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Spomenuté kontroly narušili krehkú politickú rovnováhu v Severnom Írsku, časti Spojeného kráľovstva, kde sa niektorí obyvatelia považujú za Britov a iní za Írov, pričom tvrdé hranice by mohli narušiť írsky mierový proces.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices