Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EÚ rokuje o dodávke 1,8 miliárd dávok mRNA vakcín. Cieľom je naďalej zaočkovať 70% populácie do konca leta

Predsedníčka Európskej komisie v stredu oznámila, že Európsky blok začal rokovať o nákupe 1,8 miliárd dávok vakcíny Pfizer / BioNtech, ktoré sa majú dodávať do roku 2023. Leyenová tiež oznámila, že členské štáty v druhom kvartáli roka dostanú 50 miliónov vakcín Pfizer/BioNtech navyše, čo predstavuje pre Slovensko 610-tisíc dávok nad doterajší rámec.

„Musíme sa zamerať na technológie, ktoré sa osvedčili: vakcíny mRNA sú jasným príkladom,“ povedala v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pričom upresnila, že dodanie týchto 1,8 miliárd vakcín by malo prebiehať medzi rokmi 2021 až 2023. Európska komisia v stanovisku tiež uvádza, že okrem výroby vakcín by aj výroba základných komponentov k vakcínam prebiehala v EÚ, totiž doteraz bol veľký problém práve s dodávkami komponentov k výrobe. Podľa predsedníčky v prípade výskytu nových variant vírusu je dôležité konať rýchlo a zamerať sa na technológie , ktoré sa osvedčili, pričom podľa nej sú jasným príkladom mRNA vakcíny.

Najlepšie si vedie Maďarsko

Do júna tohto roka by do EÚ malo prísť až 250 miliónov dávok vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech, blok má doteraz celkovo objednaných 600 miliónov dávok. Do stredy v Európskej únii bolo podaných už 100 miliónov vakcín, čo v rámci celej Únie predstavuje 19.4% zaočkovaných jednou dávkou a 7.5% dvoma dávkami, vychádza to z údajov ECDC. Medzi členskými krajinami si najlepšie vedie Maďarsko (35,9%), ktoré však očkuje aj vakcínami, ktoré neschválila Európska lieková agentúra. Na druhom mieste je Malta, ktorá zaočkovala už vyše 34% obyvateľstva. Európska komisia v stanovisku pripomenula, že do stredy bolo úplne zaočkovaných už vyše 27 miliónov ľudí.

Do Európy bolo k 14. aprílu dovezených vyše 115 miliónov dávok vakcín, a to viac ako 74 miliónov dávok vakcíny Pfizer- Biontech, milión dávok očkovacej látky Sputnik V, 2,2 milióna vakcín Sinopharm, vyše 10 milión dávok Moderna, 29 milión dávok AstraZeneca a 2400 dávok Johnson and Johnson.

 

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Milióny vakcín navyše

„Preto s potešením oznamujem, že sme sa dohodli s BioNTech-Pfizer na opätovnom urýchlení dodávok vakcín,“ povedala Leyenová na tlačovej konferencii. 50 miliónov ďalších dávok vakcín BioNTech-Pfizer bude dodaných v 2. štvrťroku tohto roka, počnúc aprílom, pričom pôvodne mali byť tieto dávky dodané až vo štvrtom kvartáli. Tieto dávky budú rozdelené medzi členské krajiny, teda podľa daného mechanizmu má Slovensko nárok na 1,22 percenta vakcín, čo predstavuje 610-tisíc dávok.

„Produkčná kapacita vakcín v EÚ sa masívne zvyšuje, čo dokazuje zrýchlenie dodávok produktov BioNTech / Pfizer do Európy v druhom štvrťroku,“ povedal komisár pre vnútorný trh Thierry Breton. „Do polovice júla budú mať členské štáty dostatok dávok na zaočkovanie 70 percent dospelých, “ dodal.

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices