Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Európska lieková agentúra vykonáva revíziu vakcinačných a epidemiologických dát

Európska lieková agentúra (EMA) v súlade so žiadosťou Európskej komisie (EK) vykonáva revíziu údajov o vakcinácii a epidemiologických dát vrátane miery infekcií, hospitalizácií, morbidity a mortality. EMA o tom informovala v stredu. Revízia, ktorú uskutoční výbor EMA pre lieky na humánne použitie, umožní posúdiť riziká spojené s vakcínou Vaxzevria v kontexte prínosov pokračujúcej vakcinačnej kampane, uviedla agentúra.

Vaxzevria je nový názov vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, ktorá mala pôvodne označenie COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Výbor EMA sa bude tiež zaoberať otázkou, či ľuďom, ktorí sa predmetnou vakcínou zaočkovali v prvom kole, odporučiť aj podanie druhej dávky.

Minulý týždeň EMA oznámila, že zriedkavé krvné zrazeniny s nízkym počtom krvných doštičiek možno klasifikovať ako veľmi zriedkavé vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. Agentúra v tom čase zdôraznila, že výhody vakcíny prevyšujú riziká. Jej nasadenie pozastavili viaceré európske krajiny. Väčšina z nich sa medzitým k vakcíne vrátila, jej použitie však často obmedzili na staršie vekové skupiny. Dánsko v stredu ako prvá európska krajina oznámila, že neobnoví očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska agentúra pre lieky: Koronavírus je stále hrozbou

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok …

Consent choices