hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

M. Hojsík: Viac ako 100 európskych lídrov vyzvalo USA na zníženie emisií CO2 do roku 2030

Viac ako 100 európskych lídrov v otvorenom liste vyzvalo Spojené štáty americké, aby naplnili svoje ambície prijatím klimatického cieľa znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 50% (oproti roku 2005). Jediným slovenským signatárom výzvy je europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Martin Hojsík.

Je veľmi dobrou správou, že nová administratíva prezidenta Bidena a viceprezidentky Harris sa zaviazala obnoviť boj proti klimatickej kríze a ohlásila návrat k Parížskej dohode. Aktuálna dekáda sa tak môže stať kľúčovou v boji proti klimatickej kríze. Musíme ale spraviť všetko pre to, aby sme dosiahli svoje ciele. Aj preto sme vyzvali Spojené štáty americké, aby naplnili svoje ambície prijatím klimatického cieľa znížiť do roku 2030 emisie skleníkových plynov najmenej o 50% v porovnaní s rokom 2005,“ uviedol poslanec Európskeho parlamentu za PS Martin Hojsík.

Aliancia medzi USA a Európou je nevyhnutná na zvládnutie klimatickej krízy a prechod na  spravodlivú a udržateľnú ekonomiku. Spoločne USA a Európa predstavujeme približne 25% globálnych emisií CO2 a 40% globálneho HDP. Zastupujeme trh s 800 miliónmi ľudí. Ak sa spojíme a splníme svoje záväzky, bude to veľkým krokom dopredu pre boj s klimatickou krízou. Prezident Biden a viceprezidentka Harris majú pred sebou veľkú úlohu,“ vysvetlil dôležitosť výzvy podpredseda progresívcov.

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Musíme posilniť našu spoluprácu a spolupracovať na zelenej obnove našej ekonomiky, podpore obnoviteľných zdrojov energie, podniknúť ďalšie kroky na ekologizáciu našich finančných systémov, podporiť vozidlá s nulovými emisiami a urýchliť renováciu budov. Verím, že aj slovenská vláda spraví všetko pre dosiahnutie nášho spoločného cieľa, ktorým je záchrana klímy. Prvým krokom na tejto ceste musí byť prijatie klimatickej núdze, presne tak, ako to požaduje vyše 120 000 ľudí v petícii Klíma ťa potrebuje,“ uzavrel europoslanec za PS Martin Hojsík.

Výzvu USA podpísalo viac ako 100 európskych lídrov, medzi nimi europoslanci a europoslankyne zo 4 politických frakcií, 56 výkonných riaditeliek a riaditeľov veľkých firiem, 17 podnikateľských združení a organizácií, konfederácie odborových zväzov zastupujúcich členov z 90 národných odborových organizácií a 10 odborových federácií a think-tankov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices