Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Do roka po očkovaní bude zrejme potrebná tretia dávka vakcíny, tvrdí šéf Pfizeru

Do šiestich až dvanástich mesiacov po zaočkovaní vakcínou proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech bude zrejme potrebná tretia dávka. Vyjadril sa tak výkonný riaditeľ Pfizeru Albert Bourla, podľa ktorého to naznačujú dáta používania látky za skutočných podmienok. Informuje o tom televízia CNN.

Bourla na podujatí CVS Health Live, ktoré zverejnili na sociálnej sieti Facebook, uviedol, že dáta z používania v reálnom prostredí ukazujú účinnosť vakcíny proti variantu koronavírusu B.1.351, ktorý po prvý raz identifikovali v Juhoafrickej republike. „Ochrana časom oslabuje, ale po šiestich mesiacoch je stále extrémne, extrémne vysoká,“ vyjadril sa. „Ak sa ma pýtate, na základe týchto dát si myslím, že bude potreba preočkovania,“ dodal Bourla.

Šéf farmaceutickej firmy sa vyjadril, že sa ešte len uvidí, ako často bude potrebné preočkovanie. Pravdepodobné podľa neho však je, že tretia dávka bude potrebná „niekde medzi šiestimi a dvanástimi mesiacmi a potom bude ročné preočkovanie. Treba to ale všetko potvrdiť“.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

„Počas pandémií ste chránení tak, ako je váš sused,“ skonštatoval Bourla s tým, že preto je potrebné, aby svojich obyvateľov zaočkovali všetky krajiny.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Európska lieková agentúra schválila vylepšenú vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila schválenie aktualizovanej verzie očkovacej látky konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorá má chrániť …

Consent choices