brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ a Británia nedosiahli prelom v spore o britskom nedodržiavaní obchodnej dohody v prípade Severného Írska

Predstavitelia Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie nedokázali dosiahnuť prelom na rokovaniach o obchodných pravidlách v Severnom Írsku a v piatok uviedli, že by mali pokračovať v kontaktoch v nadchádzajúcich týždňoch. Mesiac po tom, ako EÚ podnikla právne kroky voči Británii s odôvodnením, že Spojené kráľovstvo nerešpektuje podmienky dohody o brexite, sa vo štvrtok večer na rokovaní o problematike stretli podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a britský minister pre brexit David Frost.

„Viacero ťažkých otázok pretrváva a je dôležité, aby sme o nich naďalej diskutovali,“ konštatuje britské vyhlásenie po schôdzke. Frost povedal, že „v najbližších týždňoch by sa mali udržiavať zintenzívnené kontakty na všetkých úrovniach“. Obe strany sa snažia nájsť spoločný základ v oblasti obchodných pravidiel v Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, ale v obchode s tovarmi zostalo súčasťou spoločného trhu EÚ.

Otvorené hranice medzi Írskom a Severným Írskom podporujú mierový proces, ktorý ukončil desaťročia sektárskych násilností, a umožňujú obyvateľom Severného Írska cítiť sa doma aj v Spojenom kráľovstve aj v Írsku. Unionisti však tvrdia, že dohoda medzi britskou vládou a EÚ vyústila do vytvorenia hraníc medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva. Londýn v marci rozhodol o jednostrannom predĺžení obdobia, počas ktorého nekontroluje pohyb tovarov medzi Britániou a Severným Írskom. To viedlo k formálnej výstrahe zo strany EÚ. Veľká Británia dostala mesiac na to, aby na upozornenie odpovedala.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices