potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Potravinárstvo zostáva najväčším spracovateľským odvetvím únie

Potravinárske podniky poskytujú v krajinách Európskej únie (EÚ) zamestnanie 4,82 miliónom obyvateľov. Generujú obrat 1 205 miliárd eur a 266 miliárd eur pridanej hodnoty (údaje za rok 2017), čo robí toto odvetvie najväčším výrobným odvetvím v únii. V polovici krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví. EÚ zostáva aj najväčším svetovým exportérom potravín a nápojov s pozitívnou obchodnou bilanciou za rok 2020 vo výške 67,1 miliardy eur, pri medziročnom raste o 7 %. Vyplýva to z dát Európskej asociácie potravinárskeho a nápojového priemyslu FoodDrink Europe, o ktorých v piatok informovala Potravinárska komora Slovenska (PKS).

Najväčšími producentmi potravín sú Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Španielsko, pričom vo viac ako polovici členských krajín EÚ je potravinárstvo najväčším zamestnávateľom vo výrobnom odvetví. Najväčším potravinárskym odvetvím v rámci EÚ je mäsospracujúce odvetvie s 20 % podielom na obrate, nasleduje výroba nápojov (15 %) a pekárenské odvetvie (14 %). Top 5 potravinárskych odvetví tvorí tri štvrtiny celkového obratu odvetvia a zamestnáva viac ako 80 % z celkového počtu zamestnancov v odvetví. Malé a stredné podniky tvoria 99,2 % počtu potravinárskych podnikov v odvetví, generujú obrat 515 miliárd eur, čo predstavuje podiel 42,7 % na celkovom obrate odvetvia a zamestnávajú 2,8 milióna zamestnancov.

Z EÚ sa vlani exportovali potraviny a nápoje v hodnote 145 miliárd eur, import poklesol o 3 % a predstavoval hodnotu 77,9 miliardy eur. „Čísla európskeho potravinárskeho a nápojového priemyslu ukazujú, že potravinárstvo má veľký potenciál na vytváranie pridanej hodnoty pre národnú ekonomiku, ako aj zamestnanosť. SR zďaleka nevyužíva potenciál, ktorý výroba potravín prináša. Pokiaľ sa bavíme o obnove SR a správnom nastavení do budúcnosti, je podpora výroby potravín zásadná nielen z pohľadu napĺňania základných európskych stratégií, ako je Európska zelená dohoda či stratégia Z farmy na stôl, ale aj z pohľadu zabezpečenia rozvoja regiónov a stabilizácie zamestnanosti,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. Hlavným poslaním Potravinárskej komory Slovenska je podpora rozvoja legislatívy, konkurencieschopnosti priemyslu, ochrana spotrebiteľa a životného prostredia, kvalita a bezpečnosť výrobkov, trvale udržateľný rozvoj a v neposlednom rade tiež zdravý životný štýl. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Vlaňajšok bol napriek brexitu a koronakríze rokom stability obchodu s agropotravinami v EÚ

Minulý rok bol napriek brexitu a koronakríze rokom stability obchodu s agropotravinami v EÚ. V …

Consent choices