Koláž EN Zdroj: screenshot © European Union

Veľká infografika o aktuálnej zaočkovanosti v Európe

Z údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vyplýva, že v Európskej únii bolo do piatka zaočkovaných 19,8% európskej populácie jednou dávkou a 7,7% plne zaočkovaných dvoma dávkami. Najlepšie je na tom Maďarsko, kde zaočkovali vyše 38%, pričom očkujú aj vakcínami, ktoré neschválila Európska lieková agentúra. O 4% za Maďarskom zaostáva Malta, ktorá očkuje len látkami schválenými EMA.

 

Do júna tohto roka by do EÚ malo prísť až 250 miliónov dávok vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech, blok má doteraz celkovo objednaných 600 miliónov dávok. Do stredy v Európskej únii bolo podaných už 100 miliónov vakcín, čo v rámci celej Únie predstavuje 19.4% zaočkovaných jednou dávkou a 7.5% dvoma dávkami, vychádza to z údajov ECDC.

Do Európy bolo k 14. aprílu dovezených vyše 115 miliónov dávok vakcín, a to viac ako 74 miliónov dávok vakcíny Pfizer- Biontech, milión dávok očkovacej látky Sputnik V, 2,2 milióna vakcín Sinopharm, vyše 10 milión dávok Moderna, 29 milión dávok AstraZeneca a 2400 dávok Johnson and Johnson.

Na chvoste v celkovej zaočkovanosti v Európe je Bulharsko, ktoré do piatka zaočkovalo 8.6% obyvateĺstva. V počte zaočkovanosti svojej populácie je na tom troška lepšie Lotyšsko, kde zaočkovali 10.4%. Čo sa týka Slovenska, tak z údajov vyplýva, že zaočkovaných bolo prvou dávkou už vyše 20 percent slovenskej populácie a 7,2% druhou dávkou.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

 

„Musíme sa zamerať na technológie, ktoré sa osvedčili: vakcíny mRNA sú jasným príkladom,“ povedala v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pričom upresnila, že dodanie týchto 1,8 miliárd vakcín by malo prebiehať medzi rokmi 2021 až 2023. Európska komisia v stanovisku tiež uvádza, že okrem výroby vakcín by aj výroba základných komponentov k vakcínam prebiehala v EÚ, totiž doteraz bol veľký problém práve s dodávkami komponentov k výrobe.

 

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Únia posilňuje mandát Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb

Rada Európskej únie (EÚ) a Európsky parlament (EP) dosiahli predbežnú dohodu o obnovení mandátu Európskeho …

Consent choices