simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/ a podpredseda Progresívneho Slovenska. PHOTO: tlačový odbor PS.

Michal Šimečka: Vyzývame na vyhostenie ruských agentov zo Slovenska. VIDEO

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko (PS) vyzýva vládu Eduarda Hegera na vyjadrenie solidarity s Českou republikou a vyhostenie ruských agentov, ktorí pôsobia na ambasáde v Bratislave.

Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka odsúdil účasť agentov ruských tajných služieb na výbuchu v muničných skladoch v českých Vrběticích: „Slovensko musí reagovať a postaviť za nášho najbližšieho partnera a suseda, Českú republiku. Ide o bezprecedentný útok na území členského štátu EÚ a NATO, ktorý stál životy dvoch občanov ČR a spôsobil škody za desiatky miliónov eur. Výbuch muničného skladu sa navyše udial len pár kilometrov od slovenských hraníc. Ruskí agenti pôsobia aj na ambasáde v Bratislave a ich vyhostenie by bolo nielen symbolickým vyjadrením solidarity s naším najbližším partnerom, ale aj v jednoznačnom bezpečnostnom záujme Slovenska,“ uviedol Šimečka.

Poslanec NR SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek povedal: “Ak sa potvrdia informácie zverejnené českou stranou, bola prekročená ďalšia hranica v správaní vlády Vladimíra Putina. Neviem o obdobnom prípade, že by ruská vojenská rozviedka nastražila bombu, ktorá zničila vojenské zariadenie členskej krajiny NATO, na jej vlastnom území a zabila pri tom dvoch ľudí.”

Pripomenul, že hoci udalosti sa odohrali pred siedmimi rokmi, napätie vo vzťahu s Ruskom neutícha. “V tomto momente je na ruskej strane hranice s Ukrajinou zhromaždených najviac vojsk od vojny v r. 2014,“ doplnil Valášek. Vyzval na preventívne opatrenia na slovenskom území. “Vzhľadom na informácie z Českej republiky a na aktuálne dianie na rusko-ukrajinskej hranici žiadame ministerstvo obrany informovať výbor pre obranu a bezpečnosť NR SR o stave ochrany muničných skladov na území SR. Obdobne, žiadame vojenské spravodajstvo informovať osobitný výbor pre kontrolu Vojenského spravodajstva o tom, či ruská vojenská rozviedka monitorovala muničné sklady na území Slovenskej republiky,“ uzavrel Valášek.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices