EP plenary session- Visit of the VPC/HR to Russia in the light of the recent crackdown on protestors and the opposition

Šimečka: Udial sa bezprecedentný útok proti nášmu najbližšiemu partnerovi, členskému štátu EÚ a NATO

Česká republika v sobotu večer oznámila, že vyhostí 18 ruských diplomatov, ktorých identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámili premiér Andrej Babiš a minister vnútra a dočasný minister zahraničia Jan Hamáček, pričom dodali, že existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

Premiér Eduard Heger aj prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrili podporu Českej republike pri vyhostení ruských diplomatov.„Slovensko pozorne sleduje podozrenie z podvratných akcií vedených zahraničím, ktoré vo Vrbeticiach spôsobili straty na životoch a obrovské škody,“ napísala prezidentka na Twitteri.

Europoslanec Michal Šimečka (PS) na sociálnej sieti Facebook uviedol, že v tomto prípade nestačia diplomatické slová o podpore, ale podľa neho by mala Slovenská republika konať, pričom dodal, že „správnou reakciou – podobne ako to urobili európski spojenci po otrávení Sergeja Skripaľa vo Veľkej Británie – je vyhostenie ruských agentov, ktorí pôsobia na ambasáde v Bratislave.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michal Šimečka (@michalsimecka)

„Nielen ako symbolické gesto solidarity s Českou republikou, ale aj kvôli našim vlastným bezpečnostným záujmom. Napokon, sama slovenská vláda priznáva, že aj my sme cieľom ruských operácií zameraných proti bezpečnosti a stabilite Slovenska,“ napísal podpredseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko.
Český premiér Andrej Babiš včera večer na Twitteri informoval, že telefonoval s predsedom Europskej rady Charlesom Michelom, ktorého informoval o prípade výbuchu muničného skladu, ale aj o vyhostení zamestnancov ruskej ambasády.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európski liberáli odsúdili účasť Babiša na konferencii konzervatívcov v Maďarsku

Predsedníctvo strany Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), do ktorej patrí aj hnutie ANO …

Consent choices