Foto: screenshot FBMinisterstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

ONLINE: Predsedníctvo V4 prijalo podpornú deklaráciu Českej republike (minúta po minúte)

Česká republika v sobotu večer oznámila, že vyhostí 18 ruských diplomatov, ktorých identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámili premiér Andrej Babiš a minister vnútra a dočasný minister zahraničia Jan Hamáček, pričom dodali, že existuje podozrenie, že sa Rusko podieľalo na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Rusko včera tiež oznámilo, že vyhostí 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve. Ako prostredníctvom oficiálnej stránky uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí, všetkým nariadili opustiť krajinu najneskôr do pondelňajšej polnoci.

Dnes prebieha rokovanie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, Európske Noviny vám preto všetky udalosti prinesú v ONLINE.

Minúta po minúte:

15:15 Český vicepremiér Jan Hamáček naznačil, že na ruskej ambasáde v Česku môžu byť aj ďalšie zmeny. Reakcia ruskej strany na vyhostenie ruských diplomatov z ČR bola podľa neho prekvapujúco silná a preto bude s premiérom rokovať o ďalšom postupe. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

15:13 Zajtra prebehne rokovanie členov aliancie NATO, kde sa má preberať aj spor medzi Ruskom a Českou republikou

15:10 Šéf rezortu informoval, že V4 prijala jeho návrh,  aby spoločne podpoprili Českú republiku, ktoré je v spore s Ruskom. Aktuálne sa pripravuje spoločná deklarácia. 

15:03 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok má tlačovú konferenciu k aktuálnej situácii

14:30 Ministri zahraničných vecí EÚ sa počas neformálnej videokonferencie stretli s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

13:58  Podľa oficiálnej stránky Európskej rady majú mať ministri zahraničných vecí EÚ spoločné vyhlásenie až zajtra 20. apríla o 18:00, avšak vyhlásenie šéfov rezortu je naplánovaný aj dnes na 16:30

13:47 V súvislosti s udalosťami v Českej republike, ktoré vyhostilo 18 ruských diplomatov, premiér Eduard Heger zvolal na utorok 20. apríla Bezpečnostnú radu SR s cieľom vyhodnotiť aktuálne informácie. Zasadnutie Bezpečnostnej rady SR je naplánované na 13 hodinu, oznámil Úrad vlády.

13:39 Ako v nedeľu 18. apríla avizoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, v reakcii na udalosti v Českej republike využil pondelkové zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, aby vyjadril podporu českým partnerom. Celé vyjadrenie ministra nájdete TU.

13:36 Dnes o 15:00 bude mať minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Korčok tlačový bŕifing, pričom ako uvedená téma je: Závery rokovania ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices