humanitarna pomoc
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia uvoľní na humanitárnu pomoc krajine ďalších 53,7 milióna eur

Európska únia poskytne najzraniteľnejším obyvateľom Etiópie ďalšiu humanitárnu pomoc vo výške 53,7 milióna eur. Oznámil to v pondelok eurokomisár pre riešenie krízových situácií Janez Lenarčič. V utorok eurokomisár navštívi Etiópiu, kde ho prijme tamojší vicepremiér Demeke Mekonnen, uviedla ďalej Európska komisia (EK) v tlačovej správe.

Hlavnou prioritou je zabezpečiť prístup k humanitárnej pomoc všetkým, ktorí ju v regióne Tigray potrebujú, uviedol eurokomisár. Vyzval tiež na dodržiavanie zásad medzinárodného humanitárneho práva vrátane povinnosti chrániť civilistov a urýchlene postaviť pred spravodlivosť páchateľov útokov proti civilnému obyvateľstvu. V roku 2020 podľa neho únia na humanitárnu pomoc v Etiópii vynaložila viac ako 63 miliónov eur.

Konflikt v regióne Tigray na severe Etiópie si vyžiadal tisíce životov. Ďalšie desaťtisíce ľudí ušli do susedného Sudánu. Etiópske federálne sily a Ľudový oslobodzovací front Tigray (TPLF) sa dostali do ozbrojených stretov v novembri minulého roka po tom, čo etiópsky premiér Abiy Ahmed, inak držiteľ Nobelovej ceny za mier, obvinil vládu Tigray z útoku na vojenskú základňu. TPLF bol pritom pred nástupom súčasného premiéra do funkcie v roku 2018 dominantnou súčasťou etiópskej vládnej koalície.

Viac..  EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices