poslanec Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt PHOTO: European Union 2021.

Únia spresnila detaily Konferencie o budúcnosti Európy. Cieľom je zapojiť občanov do formovania budúcnosti EÚ

Európska únia včera spustila viacjazyčnú digitálnu platformu FutureEU, v rámci ktorej môžu občania zdieľať a vymieňať si nápady a názory vo viacerých oblastiach a prispieť tak k formovaniu budúcnosti EÚ.

Rada Európskej únie a Európska komisia tak skoro po mesiaci odštartovala ročnú konferenciu o budúcnosti EÚ, o ktorej sa hovorilo posledné roky. Vďaka novej viacjazyčnej digitálnej platforme budú mať občania zo všetkých kútov Európskej únie od 19. apríla možnosť vyjadriť svoj názor na akúkoľvek tému, ktorú považujú za dôležitú pre budúcnosť EÚ.

Výkonná rada Konferencie o budúcnosti Európy ešte pred dvoma týždňami v Bruseli predstavila digitálnu platformu, pričom včera na tlačovej konferencii predstavitelia výboru upresnili detaily Konferencie a spustili aj webovú stránku, pomocou ktorej budú môcť občania prezentovať svoje nápady, komentovať návrhy iných občanov, ako aj zorganizovať či zúčastniť sa na spoločných podujatiach.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Platforma predstavuje kľúčový nástroj, ktorý umožňuje občanom zúčastniť sa a vyjadriť svoj názor na budúcnosť Európy. Musíme sa uistiť, že ich hlas bude vypočutý a že budú mať vplyv na rozhodovanie bez ohľadu na pandémiu COVID-19. Európska zastupiteľská a participatívna demokracia bude fungovať, nech sa deje čokoľvek, pretože si to žiada naša spoločná budúcnosť,“ povedal predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Všetky myšlienky občanov budú vypočuté

Stránka FutureEU je sprístupnená v 24 jazykoch, pričom podľa Komisie ide o otvorenú a inkluzívnu podobu poradnej demokracie, aká nemá v dejinách obdobu. Navigácia medzi jednotlivými podujatiami bude zjednodušená prostredníctvom interaktívnej mapy, pričom podujatia budú prebiehať podľa epidmiologickej situácií a ľudia si ich budú môcť vytvárať sami, pričom samotné vstupy a myšlienky občanov budú zhromažďované a analyzované prostredníctvom osobitného mechanizmu spätnej väzby. Ten má zaručiť, aby návrhy občanov boli následne prediskutované v rámci európskych panelových diskusií a plenárnych zasadnutí Konferencie.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Miko minulý mesiac v rozhovore pre Európske Noviny, uviedol, že vyhodnotie konferencie možno bude trvať roky, a záleží na nápadoch a zhode občanov, aké výsledky Konferencia prinesie.

Nadišiel čas, aby sa naši občania aktívne podelili o svoje najväčšie obavy a myšlienky. Táto diskusia by nemohla prebehnúť v príhodnejšom čase. Musíme sa pripraviť teraz, aby sme z tejto krízy vyšli ešte silnejší a po prekonaní pandémie boli pripravení na budúcnosť. Dúfame, že budeme spolu pokračovať v budovaní budúcej Európy, ktorá bude spravodlivejšia, zelenšia, digitálnejšia a naplní naše očakávania.“ povedal predseda portugalskej vlády António Costa.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní
Ursula von der Leyen
Predsedníčka Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Kľúčové témy Konferencie

Platforma je usporiadaná okolo kľúčových tém: zmena klímy a životné prostredie; zdravie; silnejšie a spravodlivejšie hospodárstvo; sociálna spravodlivosť a pracovné miesta; EÚ vo svete; hodnoty a práva, právny štát, bezpečnosť; digitálna transformácia; európska demokracia; migrácia; Tieto témy dopĺňa otvorená schránka podnetov na prierezové témy a nápady (Iné úvahy).

Zdravie, zmena klímy, kvalitné a udržateľné pracovné miesta v čoraz širšom digitálnom hospodárstve, stav, v akom sa nachádzajú naše demokratické spoločnosti: vyzývame Európanov, aby pozdvihli svoj hlas a povedali nám, čo ich trápi a v akej Európe chcú žiť. Táto občianska platforma dáva každému príležitosť prispieť k formovaniu budúcej Európy a diskutovať s ľuďmi z celého kontinentu. Ide o skvelú príležitosť virtuálne spojiť Európanov. Pridajte sa aj Vy! Spolu môžeme vybudovať Úniu podľa našich predstáv,“povvedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Digitálna platforma je jedným z hlavných nástrojov občianskych konzultácií Konferencie o budúcnosti Európy, ktorú predstavila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen vo svojom programovom zameraní v decembri 2019.

Spustenie platformy predstavuje už akýsi začiatok Konferencie o budúcnosti Európy, avšak jej formálny začiatok sa uskutoční 9. mája  pri príležitosti Dňa Európy v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Diskusia o budúcnosti Európy bude rovnako prebiehať na národnej úrovni. Aktivity Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí sa budú sústreďovať pod dva hlavné piliere, a to projekty zamerané na širšiu verejnosť pod značkou #MYSMEEÚ, ako aj celospoločenské odborné diskusie obnoveného Národného konventu o EÚ.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices