hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH

Martin Hojsík: Dohoda na Európskom klimatickom zákone prichádza v hodine dvanástej

Vyjednávači Európskej únie dosiahli dohodu o európskom klimatickom zákone po 14 hodinách rozhovorov nadránom v stredu 21. apríla. Vďaka tomu môže EÚ vstúpiť na tohtotýždňový klimatický samit hostený prezidentom USA Joe Bidenom v rukách s dohodou o cieli EÚ do roku 2030, upozorňuje poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska Martin Hojsík. Hovorí aj, že je dobré, že k dohode prišlo, dúfal však v ambicióznejšie ciele.

Dohoda na Európskom klimatickom zákone prichádza symbolicky menej ako 24 hodín pred zajtrajším Dňom Zeme a klimatickým samitom iniciovaným prezidentom Bidenom. Považujem za dobré správy, že konečne prišlo k dohode medzi parlamentom, komisiou a členskými štátmi na tomto zákone,“ uviedol europoslanec a podpredseda PS Martin Hojsík.

Som ale aj mierne sklamaný, pretože prijatý záväzok znížiť emisie o 55% nie je podľa mňa, ale najmä podľa vedkýň a vedcov, dostatočný. Aj ľudia na Slovensku žiadali v masívnej petícii o zníženie emisií o aspoň 65 percent, ktorý aj ja dlhodobo presadzujem. O to viac budem dohliadať a pracovať na tom, aby sa aktuálny cieľ nielen dodržal, ale v skutočnosti sme emisie znížili ešte viac,“ doplnil Hojsík.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Teraz bude dôležité ako zníženie emisií dosiahneme. Na rade je celý balík európskych zákonov, ktoré budú zahŕňať uhlíkové clo, pravidlá obchodovania s emisiami, pravidlá pre podporu zelenej energie a energetickú efektívnosť, alebo aj riešenie problémov emisií metánu, ktorým sa v najbližšej dobe budem intenzívne venovať. A tu bude kľúčové aké postoje bude Slovensko zastávať. Odmietnutie klimatickej núdze zo strany koalície neveští, žiaľ, nič dobré,“ uzavrel progresívec Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices