Nemecko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecký Ústavný súd odmietol predbežne zablokovať účasť Nemecka vo fonde obnovy EÚ po pandémii

Nemecký Spolkový ústavný súd odmietol vydať príkaz blokujúci účasť krajiny vo financovaní fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Fond v hodnote 750 miliárd eur má pomôcť zotaveniu ekonomiky z pandémie. Rozhodnutie súdu tak otvorilo cestu pre spoločné požičiavanie si členov EÚ a financovanie podpory zelenej a digitálnej ekonomiky. Ústavný súd v stredu oznámil, že odmietol návrh na predbežný zákaz, ktorý žiadala skupina odporcov vrátane profesora ekonómie Bernda Luckeho, ktorý bol zakladateľom populistickej strany Alternatíva pre Nemecko.

Skupina odporcov argumentuje tým, že zmluva o Európskej únii zakazuje spoločné vydávanie dlhopisov. Ústavný súd tým, že nevydal predbežný zákaz, otvoril cestu pre to, aby nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier podpísal legislatívu o účasti krajiny vo fonde obnovy. Súd však nenaznačil, kedy rozhodne o podstate sťažnosti, čiže o tom, či vydávanie spoločných dlhopisov je prípustné.

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová rozhodnutie súdu nevydať predbežný zákaz ocenila. „Vítam dnešné rozhodnutie nemeckého ústavného súdu. EÚ zostáva na dobrej ceste v oblasti ekonomického zotavovania po tejto bezprecedentnej pandémii. Nástroj NextGenerationEU otvorí cestu pre pre zelenú, digitálnu a odolnejšiu Európsku úniu,“ uviedla predsedníčka EK na Twitteri.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Členka Výkonnej rady Európskej centrálnej banky Isabel Schnabelová v rozhovore pre nemecký časopis Der Spiegel konštatovala, že odloženie financovania fondu obnovy na neurčito „by pre Európu bolo ekonomickou katastrofou“.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices