Kollar
Boris Kollár. Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Predseda NR SR Kollár: Akékoľvek aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti krajín a ich občanov dôrazne odsudzujeme

Druhé stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 v tomto roku sa kvôli pretrvávajúcej pandémii Covid-19 konalo opäť prostredníctvom videokonferencie. Predseda parlamentu Boris Kollár sa tak svojim kolegom prihovoril z gremiálnej miestnosti v NR SR. Hlavnými témami spoločného rokovania boli predovšetkým vyhliadky boja proti pandémií Covid-19 a aktuálne bezpečnostné problémy v regióne v kontexte digitálnej bezpečnosti, bezpečnosti informácií a hybridných hrozieb. V rámci rokovania sa lídri venovali taktiež aktuálnej zahranično-politickej situácii v Českej republike.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Šéf parlamentu Boris Kollár vyjadril predsedovi Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radkovi Vondráčkovi a predsedovi Senátu Parlamentu ČR Milošovi Vystrčilovi plnú podporu a solidaritu. „Akékoľvek aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti krajín a ich občanov dôrazne odsudzujeme,“ konštatoval predseda NR SR Boris Kollár. Druhej časti rokovania dominovala téma dezinformácií a bezpečnosti v digitálnom priestore. Digitalizácia spoločnosti sa neustále zrýchľuje a prináša so sebou nové príležitosti, ale aj hrozby a možnú zraniteľnosť. Podľa predsedu NR SR je boj proti hrozbám na internete náročný, mali by sme sa však viac upriamiť na medziľudské vzťahy a komunikáciu. „Obávame sa o život mladých ľudí, ak celý ich život bude podliehať online priestoru,“ doplnil šéf slovenského parlamentu.

Konferencia predsedov parlamentov

Online rokovanie prinieslo aj diskusiu k blížiacejsa Konferencii predsedov parlamentov . Tá by sa mala tento rok uskutočniť formou videokonferencie pod vedením nemeckého predsedníctva. Šéfovia jednotlivých parlamentov by sa v rámci konferencie mali venovať najmä dvom témam – digitalizácii vedenia parlamentu a medziparlamentnej spolupráci. Dnešné online rokovanie neobišla ani neutíchajúca téma boja s pandémiou ochorenia COVID – 19.

Viac..  Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Predseda NR SR ozrejmil zahraničným partnerom súčasnú epidemiologickú situáciu na Slovensku. Ako bolo konštatované, vakcinácia je kľúčovou pri prekonaní aktuálnej situácie. V tomto kontexte sa predsedovia parlamentov V4 venovali aj možnosti zavedenia digitálnych zelených certifikátov – tzv. očkovacích pasov. Predseda parlamentu Boris Kollár tiež poďakoval partnerom, ktorí nám ponúkli pomoc vtedy, keď sme na tom boli najhoršie, vo forme vakcín, zdravotníckeho personálu, nemocničných kapacít, expertízy alebo materiálu.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices