Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Európa štartuje očkovanie vakcínami od spoločnosti Johnson & Johnson. Kedy Slovensko začne očkovať touto látkou, nevieme

Vakcína proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson môže vo výnimočných prípadoch viesť k tvorbe zriedkavých krvných zrazenín. Jej prínosy napriek tomu vysoko prevažujú nad prípadnými rizikami, v utorok o tom informovala Európska lieková agentúra (EMA).

“ Je to dobrá správa pre rozšírenie očkovacích kampaní v celej EÚ,“ napísala na Twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Spoločnosť Johnson & Johnson ešte minulý týždeň oznámila odklad očkovania svojej vakcíny pre Európu, totiž v USA sa objavili veľmi zriedkavé prípady krvných zrazenín. EMA za posledné týždne prešetrila tak osem prípadov krvných zrazenín, ktoré sa v USA vyskytli u viac 7 miliónov ľudí očkovaných vakcínou Janssen.

Regulačný úrad pritom úzko komunikoval s americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb i s Úradom pre kontrolu potravín a liekov. Spomínané prípady sa objavili u ľudí mladších ako 60 rokov, do troch týždňov po očkovaní a pri väčšine išlo o ženy.

„Musím znova zdôrazniť, že (tieto neobvyklé vedľajšie účinky) sú veľmi zriedkavé a že vo veľkej väčšine prípadov tieto vakcíny zabránia smrti a hospitalizácii v dôsledku COVID-19,“ uviedla Emer Cooke, výkonná riaditeľka Európskej liekovej agentúry na utorňajšom tlačovom brífingu.

Foto: FB Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Prípady podobné Astrazenece

Skupina PRAC, ktorá je expertnou skupinou Európskej liekovej agentúry pre hodnotenie rizík liekov, v stanovisku informovala, že krvné zrazeniny sa vyskytovali väčšinou na neobvyklých miestach, ako napríklad v žilách v mozgu či v bruchu. Táto skupina tiež prešetrovala prípady krvných zrazenín pri vakcínach od spoločnosti AstraZeneca. V stanovisku odborníci tiež uvádzajú, že prípady pri vakcínach J&J sa výrazne podobajú prípadom, ktoré sa vyskytli u AstraZeneca.

„Jedným z prijateľných vysvetlení kombinácie krvných zrazenín a nízkych krvných doštičiek je imunitná odpoveď, ktorá vedie k stavu podobnému stavu, aký sa niekedy vyskytuje u pacientov liečených heparínom, čo sa nazýva trombocytopénia indukovaná heparínom,“ uvádza EMA v stanovisku.

Ľudia by mali vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u nich počas troch týždňov po očkovaní vakcínou COVID-19 Janssen vyskytne niektorý z nasledujúcich príznakov:

  • lapanie po dychu
  • bolesť v hrudi
  • opuch nôh
  • pretrvávajúca bolesť brucha
  • neurologické príznaky, ako sú silné a pretrvávajúce bolesti hlavy alebo rozmazané videnie
  • drobné krvné škvrny pod kožou za miestom vpichu.

Regulačný úrad však viac krát pripomenul, že ide o veľmi zriedkavé prípady, ako to bolo v Spojených štátoch, kde k 13. aprílu dostalo vakcínu Janssen viac ako 7 miliónov ľudí, pričom závažné prípady neobvyklých krvných zrazenín sa objavili v 8 prípadoch.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Vakcíny Janssen v Európe

V Európe bolo ku dňu 21. apríla podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) dovezených  231, 600 vakcíny Janssen, pričom boli distribuované do 10 krajín. Je dôležité však upozorniť, že ECDC má len dáta, ktoré jej členské krajiny poskytnú, to môže znamenať, že s ňou začali očkovať aj viaceré krajiny, údaje však poskytnú neskôr.

Talianska vláda však v stredu oznámila, že pošle do regionálnych vakcinačných centier 184-tisíc dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson. Včera podobné vyhlásenie vydalo aj české ministerstvo zdravotníctva, ktoré tak oznámilo, že štartuje očkovanie proti koronavírusu spomínanou vakcínou.

„Vyzývam členské štáty, aby sa riadili názorom našich odborníkov. Očkovanie zachraňuje životy,“ na Twitteri uviedla Stella Kyriakides komisárka Európskej únie pre zdravie.

V Európe, totiž podľa dát ECDC začali očkovať vakcínou Janssen len dve krajiny, a to Poľsko, ktoré podalo už vyše 38 tisíc dávok a Luxembursko, kde sa vakcínou Janssen zaočkovalo len niečo cez 2 tisíc ľudí.

 

Kedy začne očkovať Slovensko?

Čo sa týka Slovenska, tak zatiaľ sa očkovanie touto látkou nezačalo, aj keď portál noviny.sk pred týždňom informoval, že takmer 10-tisíc dávok sa už nachádza na Slovensku v skladoch IMUNY. Európske Noviny, preto oslovili ministerstvo zdravotníctva, s otázkami o presnom počte vakcín na Slovensku, ale aj kedy sa očakáva spustenie očkovania vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson. Do uzávierky nám reakcia neprišla, avšak v prípade, že nám bude poskytnuté stanovisku rezortu , článok budeme aktualizovať.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európska lieková agentúra vyhodnocuje možnosť posilňovacích dávok vakcíny Johnson&Johnson

Európska lieková agentúra (EMA) zvažuje povolenie posilňovacích dávok jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti …

Consent choices