mimoriadna2

MIMORIADNE: Slovensko vyhostí troch ruských diplomatov

Premiér Edurad Heger vo vyhlásení informoval, že Slovensko vyhostí troch členov diplomatického personálu veľvyslanectva Ruskej federácie. Slovensko by mali podľa Hegera opustiť do siedmich dní.

Správu aktualizujeme

„Slovenská republika nemôže tolerovať, ak činnosť zástupcov cudzích diplomatických misií nerešpektuje dohodnuté princípy,“ povedal premiér.  Heger na vyhlásenie prišiel spolu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

K vyhosteniu ruských diplomatov Slovensko podľa Hegera pristúpilo po dôkladnom vyhodnotení informácií našich spravodajských služieb, ktoré úzko spolupracujú so službami spojeneckých krajín.

„Slovenská republika potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré budú založené na vzájomnom rešpekte, „dodal premiér Heger, pričom dodal, že očakáva, že k tomu prispejú aj zástupcovia ruskej diplomatickej misie, ktorí budú rešpektovať princípy správania založené na medzinárodných zmluvách.

Viac..  J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Predseda vlády zároveň dodal, že Slovensko opakovane vyjadruje solidaritu a plnú podporu Českej republike. ČR vyhostila 18 ruských diplomatov v súvislosti s výbuchom skladu vo Vrběticiach z roku 2014, na ktorom sa podľa českých tajných služieb mali podieľať agenti Ruskej federácie.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices