Foto: Európska komisia, © Európska únia

Zelené „covidové“ certifikáty dostali zelenú

Mesiac po tom, ako Európska komisia predstavila návrh digitálnych zelených osvedčení (tzv. covid pasov), sa zástupcovia členských štátov v rámci siete elektronického zdravotníctva dohodli na usmerneniach, v ktorých sa opisujú hlavné technické špecifikácie implementácie systémy.

Ide o kľúčový krok na vytvorenie potrebnej infraštruktúry na európskej úrovni. Členské štáty sa zároveň vyzývajú, aby urýchlene zaviedli potrebné technické riešenia na vnútroštátnej úrovni. Je mimoriadne dôležité, aby sa súbežne s prebiehajúcim legislatívnym procesom pokročilo v prípravách technického vykonávania s cieľom zabezpečiť zavedenie digitálnych zelených certifikátov v celej EÚ do júna 2021. Dohodnuté špecifikácie upravujú napríklad mechanizmy kódovania informácií pomocou QR kódov, ktoré zabezpečia, aby všetky certifikáty, či už digitálne alebo papierové, bolo možné čítať a overovať ich pravosť v celej EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Digitálny COVID preukaz EÚ: Parlament podporil predĺženie platnosti o jeden rok

Európsky parlament vo štvrtok podporil zachovanie platnosti súčasných pravidiel digitálneho COVID preukazu EÚ na ďalší …

Consent choices