nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /ECR/. PHOTO: European Union 2021

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Štáty EÚ sú na čele rebríčka slobody tlače, ale rozdiely medzi nimi sú obrovské

Čo je však na aktuálnom Indexe slobody tlače, ktorý sa meria každý rok v 180 krajinách sveta najsmutnejšie, je fakt, že sloboda médií je na tom najhoršie od roku 2013.

Čo považujem za veľmi alarmujúce je, že len 12 zo 180 krajín má pre novinárov a ich prácu adekvátne prostredie. Správa upozorňuje na nárast útokov na novinárov ako aj ich zatýkanie, nevynímajúc krajiny EÚ.

AKO DOPADLO SLOVENSKO 🇸🇰?

Slovensko sa posunulo o dve priečky. Žiaľ, opačným smerom ako by sme si želali. Z 33. miesta sme padli na 35. Okrem útokov na médiá zo strany opozície si Reportéri bez hraníc všimli aj Igora Matoviča a jeho správanie voči novinárom, a to aj priamo na výročie vraždy jedného z nich, Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Dvíhajú varovný prst aj pokiaľ ide o nezávislosť súkromných médií, ktorá je ohrozená ich vlastníkmi – oligarchami. Index neopomenul ani najsledovanejší proces
v novodobej histórii Slovenska a Kočnerovo oslobodenie.

Pandémia Covidu sa prejavila na všetkých frontoch a Reportéri bez hraníc si všimli zvýšený počet útokov na novinárov najmä zo strany extrémistov a konšpirátorov aj v krajine ako Nemecko, ktoré tak prišlo o status priaznivého prostredia pre novinárov.
Čo ma neprekvapilo, je vysoké umiestnenie severských krajín, z ktorých sa najvyššie umiestnilo Nórsko (už piaty rok za sebou), Naopak, najväčší prepad z krajín EÚ zažilo Grécko, kde bol nedávno zavraždený investigatívny novinár Giorgos Karaivaz. Z 65. miesta sa prepadlo na 70.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

🔹Žurnalistika ako najlepšia vakcína proti dezinformáciám🔹

Správne to vystihol šéf Reportérov bez hraníc. Tak veľmi ako potrebujeme vakcíny proti pandémii, potrebujeme aj kvalitnú žurnalistiku v boji proti infodémií, ktorá nabrala obludné rozmery. Podľa Edelman Trust barometra až 59 % respondentov z 28 krajín verí, že novinári zámerne zavádzajú verejnosť nepravdivými informáciami.

Kvalitní novinári sú základným pilierom demokratickej spoločnosti. Ich úlohou je informovať a tiež kontrolovať štátnu moc a poukazovať na neprávosti. Preto musia byť SLOBODNÍ bez zásahov do ich práce, či už zo strany politikov alebo oligarchov. Úlohou štátu je však zabezpečiť ich absolútnu ochranu.

Kompletná analýza TU

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices