Koláž EN Foto: Ilustračné: © European Union,FB European Commission

India prekonáva globálne rekordy v počte nových prípadov nákazy. Únia je pripravená pomôcť

India už štvrtý deň v rade prepisuje globálne rekordy v počte nových prípadov nákazy koronavírusom. Krajina v nedeľu hlásila, že za posledných 24 hodín pribudlo 349 691 nakazených. Európska únia preto aktivovala mechanizmus civilnej ochrany EÚ, na twitteri to oznámil komisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

„Vlajka Európskej únie urobí všetko pre to, aby zmobilizovala pomoc na podporu obyvateľov Indie,“ uviedol Lenarčič. Koordinačné stredisko pre mimoriadne situácie (ERCC) už komunikuje s členskými štátmi, ktoré sú pripravené rýchlo poskytnúť potrebný kyslík a lieky.

Celkový počet nakazených osôb v Indii od začiatku pandémie prekonal hranicu 16 miliónov. Je to druhý najvyšší počet na svete po USA. Ochoreniu COVID-19 v krajine s približne 1,3 miliardy obyvateľov za uplynulých 24 hodín podľahlo 2 767 ľudí, čím celkový počet obetí vzrástol na 192 311.

Pomoc sveta

Viaceré krajiny preto sa snažia rýchlo pomôcť a dodať potrebné materiály Indii. Medzi nimi aj európske krajiny. Nemecké ministerstvo obrany v nedeľu už oznámilo, že zvažuje núdzovú pomoc pre Indiu, pričom aktuálne sa skúmajú sa možnosti, ako krajine poskytnúť prenosné koncentrátory kyslíka a ďalšie formy pomoci, dodal rezort. Kancelárka Angela Merkelová predtým Indii vyjadrila solidaritu a uviedla, že Nemecko pracuje na rýchlej „podpornej misii“.

Viac..  Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Predsedníčka Európskej komisie počas víkendu uviedla, že je znepokojená epidemiologickou situáciou v Indii, pričom dodala, že Únia je ochotná pomôcť. „EÚ zhromažďuje zdroje, aby mohla rýchlo reagovať na žiadosť Indie o pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Stojíme v plnej solidarite s indickým ľudom!“

Nemocnice v metropole Naí Dillí a viacerých ďalších mimoriadne ťažko zasiahnutých častiach krajiny hlásia kritický nedostatok lôžok a dodávok kyslíka. Najvyšší súd v Naí Dillí ešte v stredu prikázal vláde, aby presunula kyslík používaný v priemysle do nemocníc s cieľom zachraňovať životy ľudí.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Celosvetová humanitárna kríza nabrala nebývalé rozmery. Čo medzinárodné spoločenstvo musí urobiť, ak chce situáciu zlepšiť.

Náš svet je čoraz väčšmi poznačený vojnou – a cenu platia tí najzraniteľnejší. Minulý rok …

Consent choices