Zdroj: Európska komisia 2020

INFOGRAFIKA: Komisia navrhla nové pravidlá v oblasti umelej inteligencie. O čo ide?

Komisia v stredu predostrela návrh nových pravidiel a opatrení zameraných na to, aby sa Európa stala svetovým centrom dôveryhodnej umelej inteligencie.

Kombinácia historicky prvého právneho rámca umelej inteligencie a nového koordinovaného plánu s členskými štátmi bude zárukou bezpečnosti a základných práv ľudí a podnikov a zároveň posilní zavádzanie umelej inteligencie, investície a inováciu v celej EÚ. Túto koncepciu doplnia nové pravidlá týkajúce sa strojových zariadení, na základe ktorých sa prispôsobia bezpečnostné pravidlá. Zámerom je zvýšiť dôveru používateľov v novú, všestrannú generáciu výrobkov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Margrethe Vestagerová, výkonná podpredsedníčka pre Európu pripravenú na digitálny vek, v tejto súvislosti uviedla: „Pri umelej inteligencii je dôvera nevyhnutným predpokladom, nie vítaným doplnkom. EÚ sa týmito jasnými pravidlami stavia do čela vývoja nových celosvetových noriem v snahe zaručiť dôveryhodnosť umelej inteligencie. Normy nám pomôžu vydláždiť cestu k etickej technológii na celom svete a zabezpečiť konkurencieschopnosť EÚ v tomto procese. Naše pravidlá sú nadčasové a priaznivé pre inováciu, zásah povoľujú len v potrebných prípadoch – teda pri ohrození bezpečnosti a základných práv občanov EÚ.“

Zdroj: Európska komisia 2020

Nové nariadenie o umelej inteligencii má zaistiť, že Európania budú môcť dôverovať tomu, čo umelá inteligencia ponúka. Primerané a pružné pravidlá sú zamerané na konkrétne riziká spojené so systémami umelej inteligencie a stanovujú najvyššie normy z celosvetového hľadiska. Koordinovaný plán obsahuje náčrt potrebných zmien politiky a investícií na úrovni členských štátov v snahe posilniť vedúcu pozíciu Európy pri vývoji udržateľnej, bezpečnej, inkluzívnej a dôveryhodnej umelej inteligencie sústredenej na človeka. Viac o tejto téme nájdete TU.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices