Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

USA obnovujú očkovanie vakcínou firmy Johnson & Johnson

Americké zdravotnícke úrady zrušili jedenásť dní trvajúce pozastavenie používania vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson proti ochoreniu COVID-19. Urobili to potom, ako sa panel poradcov vyslovil za obnovenie očkovania touto vakcínou napriek veľmi zriedkavým prípadom vzniku krvných zrazenín po podaní očkovacej látky.

Po podaní takmer 8 miliónov dávok vakcíny Johnson & Johnson v USA zistili 15 prípadov krvných zrazením, ktoré sa vytvorili u žien vo veku väčšinou pod 50 rokov. Tri pacientky zomreli. Federálni zdravotnícki predstavitelia však nakoniec dospeli k záveru, že vakcína Johnson & Johnson je nevyhnutná pre boj proti pandémii a malé riziká sa môžu riešiť varovaním, ktoré má mladším ženám pomôcť rozhodnúť sa, či by mali použiť túto vakcínu alebo alternatívu.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedlo, že vakcína firmy Johnson & Johnson má významné výhody pre časť ľudí, ktorí očakávajú jej návrat. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) aktualizoval online informačný leták k vakcíne. Riaditeľ vedeckého oddelenia spoločnosti Johnson & Johnson Paul Stoffels sľúbil, že firma bude spolupracovať s americkými a globálnymi inštitúciami, aby „zabezpečila, že veľmi zriedkavé prípady krvných zrazenín sa môžu včas zisťovať a efektívne liečiť.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices