Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Horizont Európa bude veľkou príležitosťou aj pre slovenské subjekty

Úvodom tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu je na programe aj zriadenie nového výskumného programu Horizont Európa na obdobie rokov 2021 – 2027. Ide o v poradí už deviaty rámcový program Európskej únie (EÚ) na podporu výskumu a inovácií.

Horizont Európa má plynule nadväzovať na program Horizont 2020. „Prioritnou oblasťou, musí byť najmä po skúsenostiach s pandémiou vírusu COVID-19, posilňovanie systémov zdravotnej starostlivosti. Rovnako však aj hľadanie inovatívnych riešení pre priemysel v súvislosti s napĺňaním cieľov Európskej zelenej dohody, či podpora digitalizácie,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Do výziev vyhlasovaných v rámci programu sa podobne ako v minulosti budú môcť zapájať medzinárodné konzorciá partnerov z krajín EÚ, ale aj mimo nej. „Celkový rozpočet vyčlenený pre Horizont Európa má byť až na úrovni 95,5 miliardy eur. Program prinesie veľké príležitosti aj pre subjekty zo Slovenska. Preto je veľmi dôležité, aby sa nám v nadchádzajúcom období podarilo zvýšiť mieru ich participácie,“ uzavrela poslankyňa Európskeho parlamentu.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

O mam

Odporúčame pozrieť

Strategický plán pre program Horizont Európa

Komisia prijala druhý strategický plán pre program Horizont Európa. V pláne, ktorý bol oznámený na hlavných …

Consent choices