Foto: FB Eduard Heger

Heger predstavil v Bruseli plán na prerozdelenie vakcín, stretne sa aj so šéfom NATO

Premiér Eduard Heger odletel do Bruselu, kde sa prvýkrát stretol s najvyššími európskymi činiteľmi. Osobne si ruku podal so šéfom Európskej rady, šéfkou komisie, parlamentu či predsedom frakcie ľudovcov. Na záver dňa má v pláne stretnutie so šéfom NATO. S každým z nich ho čaká iná agenda. S Ursulou von der Leyen to bola najmä téma vakcinácie a so šéfom NATO opätovne vyhrotená situácia s Ruskom. 

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa v Bruseli po prvýkrát od nástupu do funkcie stretol s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie. Snahou rokovaní je prispieť k témam ako uhlíková neutralita či priniesť lepšiu podobu očkovacej stratégie. Podľa Hegera by sa na prerozdelenie vakcín mohol využiť aj iný kľúč ako počet obyvateľov, krajiny s väčším počtom vakcín by podľa premiéra mali byť voči ostatným krajinám solidárnejšie.

S vlastným návrhom na budúce rozdelenie vakcín proti ochoreniu COVID-19 plánuje Heger vyslať signál, že Slovensko chce byť aktívnym členom Európskej únie a prinášať riešenia k otázkam Európskej komisie (EK). Uviedol to na tlačovom brífingu pred budovou Európskej Rady po stretnutí s jej predsedom Charlesom Michelom. Na svojej zahraničnej ceste v Bruseli sa stretol aj s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyen.

Heger priblížil, že priniesol návrh, ktorý „zohľadňuje pomerne veľké rozdiely medzi krajinami v tom, ako budú distribuované vakcíny“. Zohľadnená by mala byť podľa neho jednak miera zaočkovanosti a aj množstvo vakcín, ktoré majú krajiny v danom čase k dispozícii. „Z hľadiska jednotného trhu je dôležité, aby sme postupovali v kolektívnej imunite spoločne,“ povedal.

Pri otázkach o klíme je potrebné brať do úvahy slovenské reálie a pomery

Pri otázkach o klíme je podľa predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) potrebné prihliadať na slovenské reálie a pomery. Ako vysvetlil na tlačovom brífingu po rokovaní s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, Slovensko je silne industrializovanou krajinou. O tejto téme Heger rokoval aj s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyen.„Vieme, že napĺňanie týchto cieľov môže byť aj ekonomicky nákladné a je dôležité, aby sa prihliadalo aj na tieto národné okolnosti a možnosti. Myslím si, že v tomto duchu sa bude viesť aj celá diskusia na túto tému,“ uviedol Heger.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Premiér má ešte naplánované rokovanie s predsedom frakcie EPP v Európskom parlamente Manfredom Weberom, a potom s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Sassolim. Stretnúť sa má aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, s ktorým bude preberať aktuálne bezpečnostné otázky a najmä vyhrotenú situáciou s Ruskou federáciou.

Súčasťou Hegerovej delegáciu je aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a štátny tajomník z jeho rezortu Marian Majer, stála predstaviteľka SR pri EÚ Petra Vargová a veľvyslanec a stály predstaviteľ SR pri NATO Peter Bátor.

Ministri by mali v stredu schváliť Plán obnovy a odolnosti SR

Ministri by mali v stredu 28. apríla schváliť Plán obnovy a odolnosti SR. Slovensko dostalo podľa Hegera pozitívnu spätnú väzbu na svoj Plán obnovy a odolnosti, a to z hľadiska načasovania aj procesu. O prioritách plánu rokovali dlho a nevznikol pri nich nijaký problém. „Som rád, že do toho termínu 30. apríla budeme schopní podať tento plán obnovy. Zajtra (28. apríla) by mal prejsť na vláde,“ priblížil. Podľa Hegera išlo o potvrdzujúce stretnutie, vďaka ktorému sa bude ministrom rokovať na vláde lepšie, keďže už budú vedieť o pozitívnej spätnej väzbe Európskej komisie. Dodal, že EK slovenský plán pozná veľmi dobre.

Predseda vlády poznamenal, že Plán obnovy a odolnosti SR predstavuje pre Slovensko veľkú výzvu. „Vieme, že Slovensko malo problémy s implementáciou európskych peňazí. O to viac, keď hovoríme o reformách,“ povedal. Zároveň dodal, že podľa neho ide o krok správnym smerom a tiež je to nevyhnutnosť, aby sa zo Slovenska stala úspešná a vyspelá krajina.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európski odborári prídu do Bruselu protestovať proti úspornému programu EÚ

Tisíce pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska prídu v utorok (12. 12.) na protestný pochod …

Consent choices