hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union.

M. Hojsík: Slovenskému plánu obnovy chýbajú ambície, úspech realizácie bude závisieť na ochote vlády

Slovensko ukončilo proces prípravy Plánu obnovy a odovzdá ho Európskej komisii tesne pred uplynutím dodacieho termínu. Premiér Eduard Heger hovorí, že Slovensko dostalo z Bruselu pozitívnu spätnú väzbu „z hľadiska načasovanosti a procesu“. Europoslanec a podpredseda Progresívneho Slovenska (PS) Martin Hojsík upozorňuje, že sme premeškali jedinečnú príležitosť, ktorá sa tak skoro nezopakuje. Úspešnosť jeho realizácie bude podľa europoslanca závisieť na ochote vlády spolupracovať.

Slovenskému plánu obnovy chýbajú dostatočné ambície. Mali sme šancu pripraviť unikátny plán obnovy a rozvoja Slovenska, výsledkom je priemerný dokument, ktorý ničím nevybočuje z rámca tých predchádzajúcich. Slovensko je v mimoriadnej situácii, ktorá si žiadala mimoriadny plán. Za mimoriadne peniaze budeme robiť niečo, čo sme mali robiť za štandardných podmienok aj bez nich,“ uviedol europoslanec za PS Martin Hojsík.

Musíme si uvedomiť jednu dôležitú vec. Množstvo peňazí, ktoré nám vďaka Plánu obnovy príde, je a dlho bude absolútne bezprecedentné a bude „navyše“ oproti štandardným eurofondom. Niekoľko desaťročí sa podobná príležitosť naskytnúť nemusí. Preto sme ju potrebovali využiť čo najviac. My sme sa však uspokojili s tým, že sme splnili minimálne požiadavky. Pred domácim publikom sa tak môžeme tváriť, že nás Európska komisia chváli, no v porovnaní s inými krajinami sme ostali v šedom priemere,“ doplnil progresívny europoslanec.

Som presvedčený, že keby vláda do procesu prípravy Plánu obnovy naplno zapojila občiansku spoločnosť, vedeckú komunitu či samosprávy, výsledok mohol byť ďaleko lepší. Nestalo sa, vláda verejnosť v zásade nepočúvala. Veľmi chcem veriť, že pri samotnej realizácii plánu obnovy to bude inak. Základom musí byť jasné a záväzné partnerstvo, s firmami a biznisom, odborárskymi zväzmi, občianskou spoločnosťou a samozrejme samosprávami. Musí prestať rozdeľovať peniaze „podľa výsledku volieb“ a skutočne pristúpiť k tomu, aby zaangažovala celú spoločnosť v celej jej farebnosti a šírke,“ povedal Hojsík.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Proces prípravy nebol ideálny. Slovenský plán obnovy má aj vážne obsahové nedostatky. Nedostatočné ciele pri zelenej energii. Nekvalitne pripravená časť o adaptácii na zmenu klímy. Chýbajúca komplexná podpora environmentálne udržateľnej mobility, či takmer úplne absentujúce reformy na prechod na obehové hospodárstva. To je len niekoľko vážnych problémov, ktoré som v pláne obnovy objavil a na ktoré som aj vládu upozorňoval. Je mi ľúto, že pripomienky, ktoré som vláde zaslal a ktoré podporili tisícky ľudí, zostali nevypočuté,“ upozornil podpredseda PS Hojsík.

Teraz sa však treba sústrediť na realizáciu plánu. O tom, či sa ho podarí naplniť, alebo ideálne prekonať, rozhodne to, nakoľko vážne ho bude vláda brať ako partnerský projekt. Ja z pozície europoslanca urobím opäť všetko pre to, aby som vláde pomohol a ľuďom na Slovensku dal šancu na zelenú a spravodlivú budúcnosť,“ uzavrel europoslanec za PS Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices