bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

V. Bilčík k schválenému Plánu obnovy: Treba ťahať za jeden povraz a vyvarovať sa chýb

Poslanec Európskeho parlamentu za stranu SPOLU Vladimír Bilčík ocenil, že sa vláde podarilo schváliť a do Bruselu včas odoslať Plánu obnovy a odolnosti SR. Samotný plán považuje poslanec Bilčík za dobrý, aj keď nie ideálny. Podľa europoslanca máme vďaka Európskej únii a jej zdrojom jedinečnú príležitosť posunúť vpred slovenské školstvo, zdravotníctvo i celú našu ekonomiku.
„Keď ide o slovenské záujmy, musíme ťahať za jeden povraz. Nič to však nemení na tom, že do budúcnosti bude potrebné vyvarovať sa niektorých chýb, ktoré v príprave Plánu obnovy a odolnosti urobila vláda Igora Matoviča,“
 povedal poslanec EP Vladimír Bilčík.
Podľa poslanca bolo chybou napríklad rozdelenie priorít slovenského plánu obnovy podľa straníckeho kľúča založeného na výsledkoch posledných parlamentných volieb.  Fond obnovy má priniesť výsledky na desiatky rokov dopredu a hlavné kritérium pre rozdeľovanie peňazí z neho mala byť dlhodobá prosperita našej krajiny, nie výsledky volieb a porcovanie koristi podľa straníckeho kľúča,“ konštatoval Bilčík.
„Vláda, ktorá sa chváli svojou transparentnosťou, otvoreným vládnutím a podporou participácie, by tiež mala vedieť, že konzultácie s verejnosťou a odborníkmi nie sú len formalitou. Brusel vyžaduje, aby sa úradníci radili so samosprávami, podnikateľským sektorom, odbormi či mimovládnymi organizáciami, pretože to prispieva k lepšej kvalite návrhov v pláne obnovy aj k úspešnej implementácii neskôr. Matovičova vláda túto časť prípravy splnila veľmi formalisticky, čo sa môže negatívne prejaviť pri realizácii konkrétnych projektov v praxi,“ upozornil poslanec Európskeho parlamentu za stranu SPOLU V. Bilčík.
Podľa europoslanca Bilčíka treba oceniť, že Eduard Heger si expertný tím Plánu obnovy a odolnosti presúva z ministerstva financií na Úrad vlády SR. „Verím, že sa mu tak podarí chrániť reformy a kľúčové body plánu obnovy a odolnosti pred zlými nápadmi jeho straníckeho šéfa. Kvôli Igorovi Matovičovi už pri príprave nastali vážne politické problémy, ktoré možno negatívne ovplyvnia implementáciu plánu obnovy, preto bude lepšie držať celú tému ďalej od jeho chaotických zásahov,“ uzavrel poslanec európskeho parlamentu Bilčík.
Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko obdržalo už tretiu platbu z plánu obnovy za splnenie ďalších opatrení

Slovensko dnes za splnenie ďalších opatrení z plánu obnovy obdržalo už tretiu platbu, a to …

Consent choices