klus
Štátny tajomník Martin Klus na návšteve v Skopje, hlavnom meste Severného Macedónska. PHOTO: FB MK.

Martin Klus v Tirane: Priblíženie Albánska k Európskej únii by posilnilo stabilitu regiónu západného Balkánu a otvorilo množstvo príležitostí aj pre Slovensko

„Tak ako v Severnom Macedónsku, aj v Albánsku som našim partnerom tlmočil jasnú podporu pre skoré začatie ich prístupových rozhovorov s Európskou úniou (EÚ). Obe krajiny, ktoré sú našimi blízkymi spojencami aj v Severoatlantickej aliancii (NATO), už splnili všetky požiadavky pre oficiálne vykročenie na cestu vedúcu do EÚ. Angažovanie sa slovenskej diplomacie, ako dlhodobého podporovateľa európskej integrácie západného Balkánu, preto bude pokračovať aj naďalej. Chceme konštruktívne prispievať do diskusie s cieľom dosiahnuť pozitívny výsledok.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus počas dvojdňovej pracovnej návštevy Albánskej republiky, ktorá sa uskutočnila v dňoch 30. apríla a 1. mája 2021. O slovensko-albánskych bilaterálnych vzťahoch, aktuálnom vývoji pandemickej situácie, ale najmä o integrácii Albánskej republiky do EÚ a politike rozširovania rokoval s rezortným partnerom, štátnym tajomníkom Ministerstva pre Európu a zahraničné veci Albánskej republiky Agronom Tarem. Zhodli sa, že spolupráca oboch krajín v ekonomickej a obchodnej oblasti má rastový potenciál, čo nepochybne súvisí aj s pokrokom na ceste Albánska do Únie.

„Do Albánska som prišiel s veľmi podobným posolstvom, aké som v uplynulých dňoch tlmočil aj mojím partnerom v Severnom Macedónsku: vaša budúcnosť je v Európskej únii a projekt zjednotenej Európy nebude bez regiónu západného Balkánu nikdy úplný. Albánsko splnilo všetky podmienky pre technické začatie prístupových rokovaní a je najvyšší čas usporiadať prvú medzivládnu konferenciu EÚ s touto krajinou,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus, ktorý po rokovaní absolvoval aj zdvorilostné prijatie u albánskej ministerky pre Európu a zahraničné veci Olty Xhaçka.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Na stretnutí s hlavným vyjednávačom Albánska pre prístupové rokovania s EÚ Zefom Mazim partneri nadviazali na spoločnú videokonferenciu, ktorá sa uskutočnila v januári 2021. Martin Klus sa zaujímal najmä o pokrok, ktorý Albánsko dosiahlo v oblasti reforiem v uplynulom období a súčasne ponúkol možnosť zintenzívnenia vzájomnej spolupráce s cieľom odovzdania skúseností slovenskej vlády a diplomacie z prístupového procesu do EÚ.

O hlavných témach pracovnej cesty, ale tiež o možnostiach ďalšieho rozvoja medziparlamentnej spolupráce, rokoval štátny tajomník rezortu diplomacie SR aj s predsedníčkou parlamentného Výboru pre zahraničné veci Mimi Kodheli a s predsedníčkou parlamentného Výboru pre európsku integráciu Rudinou Hajdari.

„Ako bývalý poslanec a podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky si veľmi dobre uvedomujem prínos medziparlamentnej spolupráce medzi štátmi, a tak dúfam, že po konštituovaní vášho parlamentu v novom, povolebnom zložení, budeme môcť delegáciu vašich poslancov privítať aj na návšteve v Bratislave,“ vyhlásil M. Klus.

Zároveň dodal, že tak ako nedávna návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivana Korčoka v Albánsku, aj jeho pracovná cesta do Tirany je jasným dôkazom slovensko-albánskeho priateľstva a obojstrannej pripravenosti prehlbovať väzby.

O red

Odporúčame pozrieť

ŠIMEČKA: Podsúvanie toho, že Sulík zmanipuloval výbor v prípade Klusa, vrhá zlé svetlo na fungovanie EP

Dianie okolo nominácie kandidáta SR Martina Klusa za člena Európskeho dvora audítorov nie je dobrou …

Consent choices