simecka
Michal Šimečka /v strede/, europslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MŠ.

Michal Šimečka: Sme jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá záujem o nové investície do zdravotníctva

🇸🇰 Toto zlyhanie vlády nás môže ešte veľmi mrzieť. EÚ ponúkla stovky miliónov eur na investície do zdravotníckych firiem, a Slovensko je jedinou členskou krajinou, od ktorej v Bruseli neevidujú záujem. Vlak európskych investícií nás ide obísť veľkým oblúkom.

Korona nám ukázala, ako je dôležité, aby sme mali kvalitné vedecké tímy, aj všetky strategické výrobné kapacity na testy a vakcíny na európskom území. Brusel na to vyčlenil obrovské financie – vyše 100 miliónov eur už teraz cez alianciu HERA, vyše 5 miliárd eur cez program EU4Health v ďalších rokoch. Aký je výsledok? Iné členské krajiny sa o tieto strategické investície idú potrhať, ale Slovensko akoby zaspalo. Európska komisia neeviduje žiaden záujem z našej strany. A na marcovú konferenciu všetkých firiem, ktoré majú byť súčasťou HERA, sa jedine zo Slovenska nikto neprihlásil.

S kolegom Tomáš Valášek sme absolvovali vyše desiatky rozhovorov – na Európskej komisii, s predstaviteľmi domácich aj zahraničných firiem, s diplomatmi aj zodpovednými úradníkmi na ministerstvách. Záujem firiem o európske investície je a máme čo EÚ v oblasti zdravotníctva ponúknuť. Ešte je šanca stratu dohnať a investície pre Slovensko získať, ale musí sa stať nasledovné:

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

▶️ premiér Heger musí tému uchopiť ako líder a začať oslovovať partnerov na najvyššej úrovni;

▶️ vládne rezorty musia začať spolupracovať, a nie sa hádať kvôli koaličným sporom;

▶️ vláda musí prizvať do procesu naše kľúčové zdravotnícke firmy a pomôcť im.

🇪🇺 Presne k tomuto sme dnes vyzvali vládu Eduarda Hegera. Držte palce, budeme ďalej tlačiť, aby Slovensko nezostalo v strategických investíciách bielym miestom na mape EÚ. Aby sme boli lepšie pripravení na budúce pandémie, a aby sme využili aj európske peniaze na vytvorenie stovák nových príležitostí pre slovenských vedcov či výrobcov.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices