wiezik
Michal Wiezik, europslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik: Európa chce chrániť pôdu. VIDEO

Tento plenárny týždeň bola v Bruseli schválená Rezolúcia o ochrane pôdy. Ide o to, že pôda je poslednou kľúčovou zložkou prostredia, ktorej ochrana nemá európsky právny rámec. Naposledy snaha o jeho zavedenie stroskotala v roku 2006 na neochote členských krajín. Po pätnástich rokoch sa to podarilo, čím sa naplnila aj pozícia Slovenska, ktoré schválenie európskeho právneho rámca pre ochranu pôdy dlhodobo podporuje.

Žiaľ nezaobišlo sa to bez obrúsenia ambícii na ochranu lesnej pôdy. Vo výbore ENVI, ktorý rezolúciu pripravoval s veľkou podporou prešli moje návrhy na ochranu lesnej pôdy pred holorubným hospodárením a nadmerným využívaním biomasy, s dôrazom na význam lesnej pôdy pri viazaní uhlíka. Už tradične takéto návrhy kolú oči škandinávskym krajinám a vo viacerých frakciách vznikla požiadavka na opätovné hlasovanie a odmietnutie týchto návrhov.

Nakoniec z toho vznikla dosť absurdná situácia, kedy rezolúcia síce konštatuje, aké škodlivé je holorubné hospodárenie pre lesné pôdy, no zároveň odmieta toto hospodárenie obmedziť. Čo už, tentokrát mal škandinávsky priemyselný lesník navrch. Ideme ďalej, kým tam som, bojujem. Len by mi pomohlo, keby škandinávsku demagógiu prestalo v oficiálnych stanoviskách na európskej pôde opakovane raziť aj naše ministerstvo pôdohospodárstva.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Keď ide o pôdu a lesy…

Ide o Život!

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices