Michel, Sassoli, Leyen
Charles Michel, David Sassoli a Ursula Von der Leyen. PHOTO: © European Union-EP.

Rusko zaradilo na sankčný zoznam aj predsedu Europarlamentu. Proti tomu sa rázne postavili najvyšší predstavitelia EÚ

Ruská federácia koncom uplynulého týždňa uvalila sankcie na ôsmich predstaviteľov Európskej únie, medzi nimi aj na predsedu Europarlamentu. Tento krok predstavuje odvetu za sankcie EÚ súvisiace s uväznením Alexeja Navaľného.

Na sankčnom zozname Ruska sa okrem Sassoliho objavila aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, či Estónec Ilmar Tomusk, dvaja Lotyši Ivars Abolins a Maris Baltins, Francúz Jacques Maire, Nemec Jörg Raupach a Švédka Asa Scottová.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

V sobotu však vysokí predstavitelia Európskej úni odsúdili tento ruský akt. V spoločnom vyhlásení uviedli, že „čo najsilnejšie odsudzujeme dnešné rozhodnutie ruských orgánov zakázať osem štátnym príslušníkom Európskej únie vstup na ruské územie.“

Priamy útok na EÚ

V stanovisku, ktoré zverejnili na oficiálnom webe Európskej komisie sa ďalej uvádza, že „tento krok je neprijateľný, postráda akékoľvek právne opodstatnenie a je úplne neopodstatnený. Zameriava sa priamo na Európsku úniu, nielen na dotknuté osoby. Toto rozhodnutie je najnovšou a zarážajúcou ukážkou toho, ako si Ruská federácia zvolila konfrontáciu s EÚ namiesto toho, aby súhlasila s napravením negatívnej trajektórie našich bilaterálnych vzťahov.“

V stanovisku sa tiež uvádza, že EÚ si vyhradzuje právo prijať príslušné opatrenia v reakcii na rozhodnutie ruských orgánov, aké konkrétne kroky majú predstavitelia na mysli  ešte nevieme.

Charles Michel, David Sassoli a Ursula Von der Leyen. PHOTO: © European Union

V Kremli nie sú vítaní niektorí predstavitelia EÚ

Ruské opatrenie tiež zakazuje vstup týchto osôb na ruské územie na čo predseda Európskeho parlamentu na Twitteri napísal, že „Vraj nie som v Kremli vítaný? Trochu som to tušil …“

„Žiadne sankcie ani zastrašovanie nezastavia (Európsky parlament pozn. red.) alebo mňa z ochrany ľudských práv, slobody a demokracie. Vyhrážky nás neutíšia. Ako napísal Tolstoj,“ dodal na Twitteri.

Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová vo svojom stanovisku poďakovala trom vysokým predstaviteľom Únie za ich ráznu reakciu, zároveň tiež všetkým, ktorí vyjadrili podporné slová. Ďalej zavtipkovala, že je rada, lebo sa dostala do tejto dobrej zostavy.
Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices