Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel si predvolal ruského veľvyslanca. Dôvodom je krok Moskvy, ktorá zaradila na „čiernu listinu“ osem predstaviteľov únie

Európska únia si predvolala ruského veľvyslanca. Dôvodom je krok Moskvy, ktorá zaradila na „čiernu listinu“ osem predstaviteľov únie v rámci odvety za uvalenie sankcií súvisiacich s uväznením vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Medzi osobami, na ktoré Rusko uvalilo sankcie, sú predseda Európskeho parlamentu David Sassoli či podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Hovorca Európskej únie, Slovák Peter Stano, uviedol, že ruský veľvyslanec Vladimir Čižov sa v pondelok v Bruseli stretne s poprednými predstaviteľmi EÚ, ktorí „mu oznámia naše dôrazné odsúdenie a odmietnutie tohto rozhodnutia“.

Stano poznamenal, že ruské zákazy cestovania sú „zjavne veľmi politicky motivované a chýba im akékoľvek právne opodstatnenie“. Dodal, že „toto všetko ukazuje, že Rusko je odhodlané pokračovať v nepriateľskej konfrontačnej ceste“.

Ruské ministerstvo zahraničia obvinilo EÚ, že chce potrestať Moskvu za „nezávislú zahraničnú a domácu politiku“ a že sa snaží obmedziť jeho rozvoj „nezákonnými obmedzeniami“.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Ministri zahraničných vecí EÚ budú o napätí s Ruskom diskutovať na stretnutí 10. mája. Hlavy štátov a premiéri krajín európskej dvadsaťsedmičky sa budú touto otázkou zaoberať na samite 25. mája.

EÚ v marci uvalila sankcie na šiestich ruských predstaviteľov zapojených do uväznenia Navaľného, ktorý je najhlasnejším protivníkom ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľného zatkli v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok, z ktorej viní Kremeľ. Ten však spojitosť s otravou odmieta.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices