Maďarská ministerka spravodlivosti Varga Judit Zdroj: screenshot © European Union

Maďarská ministerka spravodlivosti: Napriek všetkým ťažkostiam a nevraživosti zostávame, aj keď mnohí v Bruseli chcú opak

Maďarská ministerka spravodlivosti Varga Judit na sociálnej sieti Facebook pri príležitosti vstupu Maďarska do EÚ uviedla, že od roku 2010 sa namiesto konštruktívnych diskusií začal politický hon na čarodejnice. V tom roku sa k moci dostala vládna strana Fidesz, ktorej nominantkou je aj ministerka.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Napriek všetkým ťažkostiam a nevraživosti zostávame, aj keď mnohí v Bruseli chcú opak,“ napísala ministerka spravodlivosti na svojej facebookovej stránke. Podľa nej cieľom je vytvoriť novú nadnárodnú Európu, totiž dialógy boli nahradené ideologicky motivovanými kampaňami, dodala.

„Dávame pozor na dedičstvo Roberta Schumana a Helmutha Kohla. Vytrváme, pretože vieme, že bez Maďarska neexistuje jednotná Európa,“ napísala na Facebooku.

Ministerka však veľa očakáva od diskusií o budúcnosti Európy, ktoré budú prebiehať nasledujúce mesiace. Podľa nej môže priniesť nové odpovede na najväčšie výzvy nášho kontinentu, či už ide o koronavírus alebo migráciu.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

„Medzitým majme vždy na pamäti slogan EÚ: Zjednotení v rozmanitosti! V takom prípade je rozmanitosť rovnako dôležitá ako jednota,“ dodala.

Konflikt medzi európskymi inštitúciami a maďarskou vládou prebieha už roky. Ide najmä o otázku právneho štátu, mimovládnych organizácií alebo slobody médií. Nedávno tiež došlo k vystúpeniu Orbánovej strany Fidesz z najväčšej frakcie Európskej ľudovej strany.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices