orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Orbán chce v Budapešti vybudovať pobočku prestížnej šanghajskej univerzity

V postindustriálnej oblasti Budapešti na ľavom brehu Dunaja, južne od grandiózneho centra maďarskej metropoly, plánujú vybudovať gigantickú univerzitu.

Maďarsko tento týždeň podpísalo strategickú dohodu s Univerzitou Fudan z čínskeho Šanghaja o vytvorení budapeštianskeho kampusu do roku 2024. Bola by to jediná zahraničná pobočka tejto školy a prvý čínsky univerzitný kampus v Európskej únii.

Podľa maďarských predstaviteľov Univerzita Fudan, ktorá patrí medzi 100 najlepších univerzít na svete, pomôže zvýšiť štandardy vysokoškolského vzdelávania v Maďarsku a stane sa akademickým domovom pre približne 6-tisíc maďarských, čínskych a ďalších študentov. V Maďarsku si navyše od tohto kroku sľubujú, že prinesie do krajiny čínske investície a výskum.

Kritici však tvrdia, že masívna investícia predstavuje neprimerané finančné bremeno pre maďarských daňových poplatníkov. „Chcú priviesť univerzitu, ktorá je skutočne vážnou univerzitou na medzinárodnej úrovni, ale jej charta vyžaduje, aby reprezentovala svetonázor čínskej komunistickej strany,“ uviedol primátor Budapešti Gergely Karácsony, ktorý avizoval, že sa proti tomuto plánu postaví.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices