novinari
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko, Česko, Rakúsko: Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí  k bezpečnosti novinárov

Spoločné vyhlásenie ministrov zahraničných vecí Rakúskej republiky, Českej republiky a Slovenskej republiky k bezpečnosti novinárov pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače – 3. mája 2021:

„Žurnalizmus je kyslíkom každej demokracie. Musíme znovu a znovu preukazovať, že náš spoločný záväzok voči slobode tlače nepozná žiadny lockdown.

Kolumbijská novinárka Jineth Bedoya Lima skúmala prípad obchodovania so zbraňami medzi polovojenskou skupinou a predstaviteľmi kolumbijského štátu v máji 2000, keď bola unesená, mučená a sexuálne napadnutá. Posielame správu tlači v Kolumbii, povedali jej útočníci. Zločin proti Bedoyai zostáva nepotrestaný viac ako 20 rokov a stal sa synonymom beztrestnosti páchateľov útokov namierených proti novinárom.

Zatiaľ čo práva novinárov vždy čelili výzvam, teraz dochádza k znepokojujúcemu posunu v prístupe. Na novinárov bolo zaútočené za to akú úlohu zohrávajú pri zabezpečovaní slobodnej a informovanej spoločnosti.

Pandémia COVID-19 ešte viac zvýšila tento tlak. Od jej vypuknutia Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) zaznamenal viac ako 600 porušení slobody tlače súvisiacich s jej spravodajstvom, od rôznych foriem priamej cenzúry až po obvinenia novinárov. V boji s dezinformáciami, šíriacimi sa rýchlejšie ako vírus, sú slobodné a kvalitné médiá a prístup k dôveryhodným informáciám našimi najlepšími spojencami v boji proti tejto pandémii. Avšak oni sú vystavené útokom.

Globálny lockdown nezastavil prudký nárast počtu usmrtených novinárov. Od začiatku roku 2020 bolo zabitých viac ako 60 novinárov. Ich vrahovia nie sú takmer nikdy postavení pred súd, čo vytvára atmosféru beztrestnosti. Za ostatný rok sme s veľkým znepokojením spozorovali závažný pokles slobody médií vo viacerých krajinách sveta. Útoky proti novinárom a prísne obmedzenia ich možností sledovať udalosti sa stali súčasťou politických represií a snáh o presadzovanie moci. Keďže rôzne formy ovládnutia médií nechávajú nezávislým médiám len minimálny, alebo žiadny priestor v mnohých krajinách pôsobiť, priame verbálne útoky – občas na hranici podnecovania – politickými lídrami navodili vnímanie, že novinári sú naši nepriatelia a útoky na nich sú legitímne.

V Svetový deň slobody tlače si spoločne obnovujeme svoje záväzky na ochranu novinárov a ich práv, doma i v zahraničí. Vítame, že na bezpečnosť novinárov sa zameriava Rada OSN pre ľudské práva, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Komisia Rady Európy pre ľudské práva a Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Ich mechanizmy tvoria základ ochrany novinárov. Napriek tomu je však potrebné vyvinúť ďalšie úsilie na zabezpečenie ich bezpečnosti ako aj na prístup k dôveryhodným informáciám prostredníctvom slobodných, nezávislých, pluralistických a rozmanitých médií. To si vyžaduje ešte užšiu spoluprácu medzi vládami, novinármi, mediálnymi domami, medzinárodnými organizáciami, občianskou spoločnosťou, ako aj orgánmi činnými v trestnom konaní, prokurátormi a sudcami.

Nám a ostatným budeme neúnavne pripomínať, aby sme dodržiavali všetky medzinárodné a regionálne ľudskoprávne záväzky. Je potrebné vyriešiť hrozivú beztrestnosť útokov proti novinárom. Páchatelia nesmú zostať v presvedčení, že sú chránení pred trestným stíhaním.

Ako spoľahliví spojenci medzinárodného snaženia ochrany novinárov, budeme naďalej presadzovať silné medzinárodné záväzky v oblasti ich bezpečnosti.

Teraz je to na medzinárodných a regionálnych organizáciách, občianskej spoločnosti, pracovníkoch médií a čo je najdôležitejšie na mnohých štátoch, ktoré schválili tieto nástroje, aby prijali opatrenia v súlade so svojím záväzkom k tejto dôležitej téme. Naše tri krajiny sú pripravené podporiť slobodné médiá.“

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Minister zahraničných vecí Českej republiky Jakub Kulhánek

Spolkový minister pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexander Schallenberg

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices