Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

EÚ začala dodávať vakcíny na Balkán

Európska únia (EÚ) začala v utorok s dodávkou vakcín proti koronavírusu, ktoré financovala, na Balkán. V regióne už vakcíny dodávajú aj Čína a Rusko.

Európska komisia (EK) minulý mesiac oznámila, že do Srbska, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Albánska a Kosova od mája do augusta v týždenných dodávkach doručí 651-tisíc dávok vakcíny Pfizer-BioNTech. Vakcíny sú financované z balíčka v hodnote 70 miliónov eur, ktorý EK prijala v decembri.

Väčšina balkánskych krajín mala ťažkosti s obstarávaním vakcín proti koronavírusu. Výnimkou je Srbsko, ktoré odštartovalo úspešnú očkovaciu kampaň, najmä vďaka miliónom dávok vakcín Sinopharm z Číny a Sputnik V z Ruska, ktoré ešte neschválila Európska lieková agentúra. Po Srbsku sa začali na Čínu a Rusko obracať aj ďalšie krajiny na západnom Balkáne. Dovoz čínskych a ruských vakcín na Balkán sa však nevyhol politickému podtónu, keď politici chválili spoločné priateľstvo s krajinami a naopak kritizovali EÚ, že im nepomáha, keď je to najviac treba.

Eurokomisár pre susedstvo a rozširovanie Olivér Várhelyi, ktorý je na trojdňovej návšteve západného Balkánu, takúto kritiku odmietol. Počas návštevy Bosny v utorok uviedol, že EÚ nesklame krajiny v regióne v ich boji s koronavírusom a dodávky vakcín potvrdzujú jej záväzok „poskytovať podporu, tak ako sme to robili od vypuknutia pandémie“.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Viaceré balkánske krajiny sa značne spoliehali na medzinárodnú iniciatívu COVAX, ktorá distribuuje vakcíny menej rozvinutým krajinám. Dodávky od iniciatívy však značne oneskoril nedostatok dávok. Vakcíny financované EÚ sa pridávajú k tým od COVAX-u, medzi ktorého najväčších prispievateľov patrí s takmer 2,5 miliardami eur práve EÚ.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajka

Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

Európska komisia (EK) privítala politickú dohodu, ktorú vo štvrtok večer dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) …

Consent choices