cestovanie, letisko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia navrhuje zmierniť obmedzenia nevyhnutných ciest do EÚ

Európska komisia v pondelok členským štátom navrhla, aby zmiernili súčasné obmedzenia nie nevyhnutných ciest do EÚ. Pri uvoľnení by mal byť zohľadnený pokrok v očkovacích kampaniach a vývoj epidemiologickej situácie na celom svete.

Komisia navrhuje povoliť vstup do EÚ aj pri cestách, ktoré nemajú zásadný význam, a to nielen pre všetky osoby prichádzajúce z krajín s dobrou epidemiologickou situáciou, ale aj pre všetkých ľudí, ktorí boli plne zaočkovaní očkovacou látkou schválenou v EÚ. Tento postup by sa mohol rozšíriť aj na očkovacie látky, pri ktorých bol ukončený proces registrácie na núdzové použitie v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie. V súlade s vývojom epidemiologickej situácie, Komisia navrhuje aj zvýšenie pohovej hodnoty počtu nových prípadov ochorenia Covid-19, podľa ktorej sa určuje zoznam rizikových krajín. To by mohlo Rade umožniť rozšíriť zoznam krajín, z ktorých by mohli byť povolené všetky cesty.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Vznik nových variantov koronavírusu si však vyžaduje neustálu ostražitosť. Komisia preto ako protiváhu navrhuje aj nový mechanizmus núdzovej brzdy, ktorý by bol koordinovaný na úrovni EÚ a ktorý by obmedzil riziko prenosu nových variantov koronavírusu do EÚ. Tento mechanizmus členským štátom umožní rýchlo konať a dočasne obmedziť cesty z najviac postihnutých krajín.

O mam

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices