technologie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Microsoft sa zaviazal, že nechá dáta používateľov z EÚ v bloku

Americká softvérová spoločnosť Microsoft sa zaviazala, že umožní podnikom a zákazníkom z verejného sektora v Európskej únii (EÚ) ponechať si cloudové výpočtové dáta v rámci bloku. Krok má zvrátiť obavy z prístupu americkej vlády k citlivým informáciám.

Microsoft „pôjde nad rámec našich existujúcich záväzkov v oblasti ukladania údajov a umožní vám spracovať a uložiť všetky vaše údaje v EÚ,“ vyjadril sa v blogovom príspevku prezident spoločnosti Brad Smith. „Inými slovami, nebudeme potrebovať presúvať vaše dáta mimo EÚ,“ dodal. Spoločnosť prevádzkuje dátové centrá v 13 európskych krajinách vrátane Francúzska, Nemecka a Švajčiarska.

Technologický gigant reaguje na zákazníkov, ktorí chcú silnejšie záväzky v oblasti lokalizácie údajov, uviedol Smith. Aktualizácie sa budú týkať základných cloudových služieb spoločnosti vrátane Azure, Microsoft 365 a Dynamics 365.

Transatlantická ochrana dát začala vyvolávať čoraz väčšie obavy po tom, čo Súdny dvor Európskej únie vlani zrušil dohodu o prenose dát z EÚ do USA. Dohoda, ktorá umožňovala spoločnostiam prenášať dáta do USA na základe prísnych pravidiel EÚ o ochrane údajov, podľa súdu neplatí, pretože nedostatočne bránila americkej vláde v nazeraní do dát používateľov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Microsoft bude odmietať akékoľvek vládne žiadosti o údaje z verejného sektora EÚ alebo o osobné údaje komerčných zákazníkov, ak na to bude existovať zákonný základ, povedal tiež Smith.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ začala vyšetrovať Microsoft pre spojenie aplikácie Teams s produktom Office

Európska únia (EÚ) vo štvrtok oznámila, že začala formálne protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Microsoft v súvislosti …

Consent choices