obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Ministri obrany EÚ rokovali v Bruseli o európskej obrannej spolupráci

Ministri obrany EÚ rokovali v Bruseli o európskej obrannej spolupráci v rámci rôznych formátov, témou bol najmä Strategický kompas EÚ. Minister obrany SR sa dnes v Bruseli zúčastnil na viacerých rokovaniach k aktuálnym témam v oblasti obrany a bezpečnosti. Spolu s ministrami obrany členských štátov Európskej únie rokovali v rámci Rady pre zahraničné veci, Riadiaceho výboru Európskej obrannej agentúry (EDA) a tiež Satelitného strediska EÚ (SatCen).

Na zasadnutí Rady pre zahraničné veci EÚ sa ministri obrany venovali najmä súčasnému vývoju bezpečnostnej situácie na Ukrajine, v regióne Sahel, Mozambiku, a tiež postupu operácie IRINI, ktorej cieľom je presadzovať zbrojné embargo voči Líbyi. Ministri však hovorili najmä o ďalšom postupe prípravy Strategického kompasu, konkrétne oblasti týkajúcej sa krízového manažmentu.

Úspech EÚ, ako globálneho hráča, záleží od našej aktívnej účasti a ochoty jednotlivých členov podieľať sa na napĺňaní spoločných cieľov a priorít. Aktivity krízového manažmentu EÚ sú najviditeľnejším vyjadrením záujmu EÚ byť aktívnym hráčom na svetovej scéne. Slovensko si to uvedomuje a preto plne podporuje spoločný, komplexný a koordinovaný prístup k riešeniam vznikajúcich bezpečnostných otázok a zvládaniu výziev. Spoločným postupom s našimi partnermi a spojencami rastie aj kredit Slovenska vo svete,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď. Diskusia o Strategickom kompase EÚ, ktorá bude pokračovať až do polovice roku 2022, je priestorom na spresnenie ambície EÚ v oblasti bezpečnosti a obrany.

Viac..  M. Lexmann: Čínske kybernetické útoky proti poslancom a ministrom sú útokom na našu demokraciu

V rámci Riadiaceho výboru EDA diskutovali ministri najmä o ďalšom smerovaní agentúry po zhodnotení jej Koordinovaného ročného prehľadu o obrane za rok 2020. Výsledky, ako aj návrh realizácie odporúčaní prezentoval vedúci agentúry a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Predmetom boli hlavne odporúčania smerované k obranným výdavkom, obrannému plánovaniu a obrannej spolupráci.

Ministri obrany zároveň zdôraznili význam Satelitného strediska EÚ v kontexte rozvoja bezpečnostného prostredia a rastúceho významu vesmírnej dimenzie, ktoré potvrdili aj v „Záveroch ministerského výboru SatCen“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ministri obrany EÚ navštívili „oči Európy“

Ministri obrany členských štátov Európskej únie navštívili v utorok Satelitné centrum EÚ (SatCen) v meste …

Consent choices