klus
Martin Klus. Foto: FB Martin Klus.

Martin Klus: Konferencia o budúcnosti Európy nie je len iniciatívou Bruselu či rezortu diplomacie. Je to celospoločenská diskusia a v jej centre musia byť občania

„Ak má byť Konferencia o budúcnosti Európy úspešná, musíme v občanoch vyvolať záujem o európske otázky a zapojiť verejnosť do diskusií o ďalšom smerovaní Európskej únie. Je to náš spoločný životný priestor, preto by sme aj my na rezorte diplomacie veľmi ocenili zapojenie poslancov Európskeho parlamentu do tohto projektu. Úlohu slovenských europoslankýň a europoslancov vnímam ako kľúčovú, pretože ako demokraticky volení zástupcovia majú najbližšie k občanom, ktorých hlas reprezentujú na pôde európskych inštitúcií. Podobne sme oslovili aj predstaviteľov samospráv, miest a obcí Slovenska, ktorých rovnako považujeme za dôležitých partnerov pri prenose Konferencie o budúcnosti Európy čo najbližšie k občanom.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus vo štvrtok, 6. mája 2021, na pracovnom stretnutí s vybranými poslankyňami a poslancami Európskeho parlamentu. Cieľom rokovania bolo zhodnotenie vzájomnej spolupráce, ale najmä diskusia o aktuálnych európskych témach, vrátane klimatickej politiky EÚ, koordinácie opatrení v rámci boja proti šíreniu ochorenia COVID-19 či Plánu obnovy a odolnosti európskych ekonomík po koronakríze.

Štátny tajomník rezortu diplomacie sa prítomným europoslankyniam a europoslancom poďakoval za doterajšiu spoluprácu a súčasne využil príležitosť na to, aby ich vyzval na aktívnu účasť na blížiacej sa Konferencii o budúcnosti Európy, či už v prípade verejných podujatí pod značkou MYSMEEÚ, alebo v rámci odbornejšie zameraného Národného konventu o EÚ.

„Veľmi by sme ocenili vašu aktívnu participáciu, buď formou účasti na odborných diskusiách, alebo aj v podobe organizácie vlastných podujatí či iných podporných aktivít. Našou spoločnou úlohou bude dostať projekty v rámci Konferencie o budúcnosti Európy čo najbližšie k občanom,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Zároveň pripomenul, že Konferencia o budúcnosti Európy sa oficiálne začne symbolicky, v nedeľu 9. mája 2021, teda na Deň Európy, v sídle Európskeho parlamentu v Štrasburgu. V rovnaký deň sa pri tejto príležitosti uskutoční na Bratislavskom hrade slávnostné stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov SR a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Spomedzi ďalších aktuálnych tém pracovného stretnutia dominovali klimatická zmena či vývoj pandémie COVID-19. Zástupcovia Európskeho parlamentu sa spolu so štátnym tajomníkom M. Klusom okrem iného zhodli na podpore ďalšieho koordinovaného úsilia EÚ v boji proti pandémii a nevyhnutnosti rýchlejšieho obstarávania a distribúcie vakcín do členských štátov Únie.

Prítomní europoslanci a europoslankyne zhodne konštatovali veľmi dobrú úroveň spolupráce s MZVEZ SR, ako aj Stálym zastúpením SR pri EÚ v Bruseli a podporili kontakty aj pravidelnú výmenu názorov k témam, ktorým sa v Európskom parlamente venujú.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Budúcnosť EÚ: návrhy Parlamentu na zmenu zmlúv

V nadväznosti na Konferenciu o budúcnosti Európy a v reakcii na bezprecedentné výzvy a viacnásobné …

Consent choices