Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Macron tlačí na Spojené štáty a Britániu, aby neblokovali vývoz vakcín

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že sa nebráni rozhovorom o zdieľaní technológií na výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré navrhli Spojené štáty. Ako však uviedol podľa spravodajského portálu BBC, za naliehavejšiu otázku považuje distribúciu dávok do celého sveta.

Macron vyzval USA a Veľkú Britániu, aby ukončili vývozné obmedzenia týkajúce sa vakcín a surovín na ich výrobu. „Anglosasi dnes blokujú mnohé z týchto prísad a vakcín. V súčasnosti je 100 % vakcín vyrobených v Spojených štátoch určených pre americký trh,“ vyhlásil Macron po príchode do portugalského Porta, kde sa v piatok zúčastnil na samite Európskej únie.

Začiatkom tohto týždňa Spojené štáty predložili návrh na vzdanie sa ochrany duševného vlastníctva v prípade vakcín proti koronavírusu. Podľa Macrona sa však treba zaoberať úplne inou otázkou. „Môžete dať duševné vlastníctvo laboratóriám, ktoré nevedia vyrábať a nemôžu tak vyrábať hneď zajtra? Hlavným problémom solidarity je distribúcia dávok,“ dodal francúzsky prezident.

O mam

Odporúčame pozrieť

Scholz a Macron diskutovali o reforme trhu s elektrinou v EÚ

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok na stretnutí v Hamburgu …

Consent choices