Photo: Stellantis

Citroën C3, čerstvý milionár z Trnavy

Toto šikovné žihadlo s charakteristickým dizajnom je v súčasnosti najúspešnejším modelom francúzskej automobilky. Po cestách ich už však jazdí úctyhodných 4,5 milióna. Od roku 2016 je produkcia tretej generácie zverená výhradne trnavskej automobilke Stellantis. Práve tu vyrobili už miliónte vozidlo faceliftovanej verzie.

Obľúbený model si na Slovensku našiel cestu k 7 300 majiteľom. Najväčší záujem je o limitované série Elle, Origins a aktuálne C-Series. Záujem o charakteristický dizajn ilustruje aj to, že viac ako 65 % vodičov si vybralo dvojfarebnú karosériu a 41 % z nich sa rozhodlo pre najvyššie verzie Shine a Shine Pack.

Bestseller značky a rekord v možnosti kombinácií

Produkcia nových modelov C3 najčastejšie putuje do Talianska, Španielska, Francúzska, Belgicka, Portugalska, Dánska či Bulharska. Na Slovensku sa stabilne udržiava v prvej trojke najpredávanejších vozidiel. Najobľúbenejšie farby sú biela, sivá a béžová, ktoré sa dobre kombinujú s farebnou strechou. A je si z čoho vybrať: od roku 2016 je Citroën C3 prvým vozidlom, ktoré záujemcom ponúka až 97 možných kombinácií exteriéru! Tým sa značka odlišuje od zvyšku modelov v segmente.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne
Nová majiteľka si prevzala auto priamo vo výrobnom závode Stellantis v Trnave.     Photo: Stellantis

Jubilejná C3 zostáva na Slovensku

V ponuke je v súčasnosti Citroën C3 s troma motormi. Základom je atmosférický benzínový trojvalec s objemom 1,2 litra a s výkonom 83 koní. Obľúbenejší je silnejší preplňovaný PureTech s výkonom 110 koní, ktorý môže byť aj s automatickou 6-stupňovou prevodovkou. Trojicu uzatvára jediný štvorvalcový motor v ponuke – naftový 1,5 BlueHDi s výkonom 102 koní.

Mimochodom, šťastnou majiteľkou miliónteho vozidla Citroën C3 je klientka z Bratislavy a do nového tátoša si presadne z aktuálne používanej C3-ky. Tentoraz si vybrala výkonnejší motor a atraktívnu modrú farbu Spring Blue.

O Juraj Turis

Consent choices