sliepka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Správa EK: Podiel sliepok v klietkach historicky klesol

Podľa najnovšej výhľadovej správy Európskej komisie klesol medziročne podiel sliepok žijúcich v klietkovom chove o 6,6 %.

Európska komisia zverejnila najnovšie výsledky o produkcii vajec vo výhľadovej správe Európskej komisie s názvom Egg Dashboard. V celej EÚ sa podľa správy v klietkovom chove chová 48,1 % sliepok. V podstielkovom chove je to 34 % sliepok, vo voľnom výbehu 11,9 % a v  biochove 6,1 % sliepok. Správa takisto uvádza, že medziročný pokles podielu sliepok v klietkovom chove na Slovensku je až 6,6 %. V súčasnosti je v klietkovom chove na Slovensku 76,7 % sliepok. Naopak podiel sliepok v podstielkovom chove stúpol o 5,5 % a vo voľnom výbehu o 1 %. Percento sliepok v biochove ostalo nezmenené s hodnotou 0,2 %. V klietkovom chove tak chováme o viac ako 150 000 sliepok menej.

Pokles podielu sliepok v klietkovom chove pozitívne vplýva na zabezpečenie dobrých životných podmienok sliepok v chovoch a odzrkadľuje súčasné trendy odklonu od klietkových vajec. No Slovensko sa v rebríčku stále nachádza za väčšinou krajín EÚ ako sú Rakúsko, Nemecko alebo Česko.

Zmeny v predošlých rokoch sa prevažne hýbali iba v desatinách percenta. Zrýchlenie poklesu prišlo po zvýšení tlaku verejnosti na zlepšenie ochrany sliepok pred krutosťou a početných záväzkoch firiem ukončiť používanie vajec z klietkového chovu. Záväzky už mnohé spoločnosti dávnejšie prijali a podľa nich najneskôr do roku 2025 prestanú používať klietkové vajcia zo svojich prevádzok.

Napriek zrýchlenému tempu transformácie klietkových chovov na podstielkové , voľnovýbehové a biochovy, je rýchlosť týchto zmien nedostatočná a jej včasné dokončenie si bude podľa ochranárov vyžadovať ďalšie zásahy. „Vďaka tlaku verejnosti sa podarilo len za posledný rok dostať  von z klietok viac než 150 000 sliepok. To je veľký posun vpred. Avšak už o 4 roky nebude mať na Slovensku kto odoberať klietkové vajcia a je preto nevyhnutné tempo transformácie zásadne zrýchliť. Na ťahu je teraz štát, ktorý musí nastaviť jasný termín konca klietkového chovu na Slovensku, vytvoriť podmienky na jeho včasné ukončenie a kruté klietky konečne zakázať,“ dodáva Martin Smrek z organizácie Humánny pokrok.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Zákaz klietkového chovu má širokú verejnú podporu ľudí na Slovensku. Viac ako 60 % opýtaných vyjadrilo v prieskume agentúry Focus v decembri 2019 zákazu klietkového chovu podporu. Podporu verejnosti zákazu potvrdzuje už aj viac ako 25 000 podpisov petície v kampani požadujúcej zákaz klietkového chovu sliepok na Slovensku s názvom Zákaz klietok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko v rámci EÚ dosiahlo jeden z najväčších poklesov emisií od roku 1990

Slovensko dosiahlo v rámci EÚ jeden z najväčších poklesov emisií skleníkových plynov od roku 1990, …

Consent choices