Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

Cyprus zaradil Slovensko do oranžovej kategórie štátov

Cyprus zaradí Slovensko s platnosťou od štvrtka 13. mája medzi krajiny oranžovej kategórie. Patrí sem väčšina štátov Európskej únie (EÚ). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) o tom informuje na svojej webovej stránke.

Všetci cestujúci z oranžovej kategórie štátov musia pred príletom na Cyprus absolvovať molekulárny PCR test v certifikovanom laboratóriu, vyplniť tzv. „Cyprus flightpass“ formulár a do žiadosti k nemu priložiť certifikát potvrdzujúci negatívny výsledok testu. Vzorka na testovanie musí byť odobratá maximálne 72 hodín pred odletom. „Deti mladšie ako 12 rokov sú vyňaté z testovania,“ uvádza MZVEZ SR.

Od pondelka 10. mája tiež platí, že všetci cestujúci, ktorí sú proti ochoreniu COVID-19 preukázateľne zaočkovaní aspoň jednou dávkou vakcíny Pfizer/BioNTech, Astra Zeneca, Moderna, Janssen aj Sputnik V, sú oslobodení od testov a povinnosti izolovať sa. Podmienkou však je, že už uplynul požadovaný počet dní medzi poslednou dávkou (v závislosti od vakcíny) a dátumom cesty. Ten sa môže meniť.

Cyperská spoločnosť sa od pondelka 10. mája takmer celá otvára. Na rad prišlo otvorenie škôl, obchodov, kaderníctiev, fitness centier a kostolov. Kiná a divadlá a ďalšie služby sa otvoria čoskoro. Reštaurácie môžu privítať zákazníkov na terasách, od polovice mája už aj v interiéri. Hotely sa otvárajú už aj pre domácu klientelu. Možno očakávať, že do 1. júna už bude na Cypre otvorené takmer všetko. „Aj napriek uvoľneniu, aj naďalej platí zákaz nočného vychádzania od 23.00 do 5.00 hod. Takisto bola zachovaná povinnosť nosiť rúška, vrátane exteriéru, aj keď i tu sa dá očakávať uvoľnenie v horúcich letných mesiacoch. Naďalej sú zakázané masové podujatia vrátane koncertov a demonštrácií,“ uzatvára rezort diplomacie.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices