Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

M. Klus: Zmluvy na nákup vakcín musíme nastaviť tak, aby sme zabránili neočakávaným výpadkom

„Slovensko zdieľa obavy zo šírenia nových mutácií koronavírusu. Európska únia musí byť v budúcnosti lepšie pripravená aj na túto hrozbu. Spolupráca členských krajín a rýchlosť našej reakcie sú kľúčové. Aj preto oceňujem skoré kroky Európskej komisie na zabezpečenie dávok vakcín pre nasledujúce roky. Verím, že nastavenie budúcich zmlúv na nákup vakcín zabráni výpadkom dodávok očkovacích látok do členských štátov, ktoré by ešte viac prehĺbili rozdiely v prístupe k vakcínam v rámci EÚ.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v utorok, 11. mája 2021, na rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli. Fyzické zasadnutie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín EÚ sa konalo po vyše polroku videokonferenčných rokovaní, ktoré boli online náhradou počas protipandemických opatrení.

Hlavnou témou májového zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) bola príprava blížiaceho sa mimoriadneho zasadnutia Európskej rady, ktoré sa uskutoční v Bruseli v dňoch 24. a 25. mája 2021. Lídri členských štátov EÚ budú na summite diskutovať najmä o klimatickej politike, koordinácii v boji proti ochoreniu COVID-19, spolupráci so Spojeným kráľovstvom po brexite, ale aj o vzťahoch medzi EÚ a Ruskou federáciou.

„Slovensko víta pripravovanú diskusiu hláv štátov a šéfov vlád členských krajín EÚ k nastaveniu podporného rámca na dosiahnutie ambicióznych klimatických cieľov EÚ. Usmernenia z úrovne lídrov uľahčia neskoršie diskusie na technickej úrovni aj samotnú realizáciu plnenia záväzkov. Nedávne zintenzívnenie napätia vo vzťahoch s Ruskom je zas jasným signálom, že strategickú diskusiu lídrov k Rusku nie je možné ďalej odkladať,“ uviedol štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus v kontexte prípravy mimoriadneho európskeho summitu. Zároveň dodal, že budovanie vzťahov s Ruskom nesmie ísť na úkor základných hodnôt EÚ, pričom kľúčovým zostáva zachovanie teritoriálnej integrity Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a rešpektovanie medzinárodného práva zo strany Ruska.

Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti sa venovali aj koordinácii boja s pandémiou COVID-19. Vyjadrili znepokojenie nad možnosťou objavenia sa nových, nákazlivejších a proti vakcínam rezistentnejších vírusových mutácií. Taktiež rokovali o príprave digitálnych zelených certifikátov, ktoré sú hmatateľným dôkazom toho, ako EÚ reaguje na pandémiu a hľadá možnosti uľahčenia voľného pohybu občanov. „Ako jedného z prvých podporovateľov zavedenia digitálnych zelených certifikátov nás veľmi teší, že Rada EÚ aj Európsky parlament schválili mandáty pre finálne rokovania, aby certifikáty mohli byť zavedené ešte pred začiatkom letnej turistickej sezóny,“ vyhlásil Martin Klus.

Slovensko, podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie, od začiatku podporuje, aby certifikát nebol diskriminačný a preto vítame, že bude osvedčovať tri rovnocenné situácie: zaočkovanie občana proti koronavírusu, negatívny test, alebo prekonanie ochorenia COVID-19.

V súvislosti s Konferenciou o budúcnosti Európy, ktorá sa začala v nedeľu, 9. mája 2021, sa zástupcovia členských štátov EÚ poďakovali portugalskému predsedníctvu v Rade EÚ za úsilie pri príprave projektu a medziinštitucionálnych rokovaní o jeho finálnej podobe. „Prioritou musia byť občania. Verím, že túto príležitosť využijú a aktívne sa zapoja do tvorby vízie spoločnej budúcnosti pre Európu. Chcel by som tiež zdôrazniť potrebu zapojenia krajín zo susedstva EÚ do tohto projektu. Koniec koncov, hovoríme o budúcnosti Európy, nielen EÚ,“ pripomenul M. Klus.

Počas rokovania bola reč aj o európskej integrácii regiónu západného Balkánu. Štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus navrhol, aby sa diskusie o procese rozširovania a príprave prístupových rozhovorov s EÚ viedli na zasadnutiach Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) pravidelne, čím by EÚ vyslala dôležitý signál, že svoj prísľub európskej perspektívy pre krajiny západného Balkánu mieni dodržať.

O mam

Odporúčame pozrieť

Vyhlásenie predsedníčky von der Leyenovej o pomoci so sprístupňovaním vakcín

Predsedníčka Európskej komisie, Ursula von der Leyen zhodnotila naplnenie plánov únie v pomoci krajinám mimo …

Consent choices