Ilustračné PHOTO: Európske Noviny/ Marco Németh

V Británii bude zrejme dominantný indický variant

Britské ministerstvo zdravotníctva sa obáva, že indická mutácia koronavírusu sa stane vo Veľkej Británii čoskoro dominantnou.

Minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu potvrdil, že tento variant je „viac prenosný ako dominujúci britský“. „Je pravdepodobné, že sa z neho stane prevládajúci variant,“ dodal pre BBC. Zároveň potvrdil, že vedci „sú do veľkej miery presvedčení“, že súčasné vakcíny zaberú aj proti tomuto variantu a nie je žiaden dôkaz o tom, že by spôsobil vážnejší priebeh ochorenia COVID-19.

Vláda sa obáva, že by nová mutácia mohla zabrzdiť otvárenie krajiny. V niektorých oblastiach sa preto rozhodla pre rozsiahle testovanie a urýchlenie očkovania. V pondelok sa aj napriek tomu uvoľnia ďalšie opatrenia. Ľudia v Anglicku budú môcť konzumovať jedlo v reštauráciách alebo si dať vo vnútri obľúbený nápoj. Takisto môžu ísť do kina alebo navštíviť iné domácnosti, čo mali niekoľko mesiacov zakázané.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Premiér Boris Johnson varoval, že ak indická mutácia spôsobí vážnejšie problémy, môže oddialiť júnové zrušenie všetkých zostávajúcich obmedzení.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices