Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

M. Beňová: Ľudia nesmú doplácať na napĺňanie ekologických cieľov

Úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj Fondu pre spravodlivú transformáciu. Ide o jeden z kľúčových nástrojov z hľadiska implementácie Európskej zelenej dohody a cieľov týkajúcich sa klimatickej neutrality do roku 2050.

Celkovo je naň vyčlenených 17,5 miliardy eur, pričom má pomáhať regiónom, priemyselným odvetviam a najmä pracovníkom, ktorí budú potenciálne najvýraznejším spôsobom zasiahnutí ekologickou transformáciou. „Je veľká škoda, že Slovensko z neho oproti pôvodnému návrhu získa až o 500 miliónov eur menej. Je to len jeden z mnohých príkladov ako súčasná vláda nedokáže efektívne presadzovať naše záujmy na európskej úrovni,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Peniaze z tohto fondu majú v prvom rade slúžiť na pomoc pri hľadaní zamestnania, rekvalifikácii, či zvyšovaní úrovne zručností a aktívne začleňovanie pracovníkov do meniacej sa štruktúry hospodárstva v rámci transformujúcich sa regiónov. „Sú určené na to, aby na prechod na zelenú ekonomiku nedoplácali práve obyvatelia z týchto oblastí,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Na Slovensku bude z fondu financovaná najmä transformácia regiónu hornej Nitry, vzhľadom na plánovaný útlm ťažby hnedého uhlia. „Ľudia, ktorí strávili roky tvrdou prácou v baniach si spolu so svojimi rodinami zaslúžia, aby sa im v čo najväčšej možnej miere pomohlo pri zvládnutí týchto zmien,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele „Green Dealu“

Naša budúcnosť závisí od zdravej planéty. Dôkazom je aj európska zelená dohoda, ku ktorej sa …

Consent choices