Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

I. Korčok: Izrael má právo na obranu svojho územia, riešenie treba hľadať za rokovacím stolom

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok vystúpil v utorok  18. mája na mimoriadnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Témou zasadnutia zvolaného vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom bola kritická situácia v Izraeli a pásme Gazy.

„Na Izrael bolo v posledných dňoch vystrelených vyše 3 tisíc rakiet namierených voči civilnému obyvateľstvu. Slovenská republika ostro odsudzuje tieto útoky, za ktoré nesie zodpovednosť radikálne hnutie Hamas a ďalšie militantné organizácie v pásme Gazy. Izrael má právo na obranu svojho územia a zaručenie bezpečnosti svojich občanov. Zároveň však vyzývam k bezodkladnej deeskalaácií a k maximálnej zdržanlivosti pri používaní vojenských a donucovacích prostriedkov s ohľadom na bezpečnosť civilného obyvateľstva. Život nevinných obetí má rovnakú cenu všade na svete, tak v Izraeli ako aj v Palestíne,“ vyhlásil minister I. Korčok.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Hlavným výstupom rokovania ministrov zahraničných vecí je dôrazný apel na okamžité prímerie a dodržiavanie princípov medzinárodného a humanitárneho práva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices