cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pozrite si, ako budeme v lete cestovať. Konzílium sa zhodlo na cestovateľskom semafore

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) na sociálnej sieti Facebook informoval o cestovateľskom semafore, ktorý ešte musí schváliť vláda a ÚVZ vydať v podobe vyhlášky. Podľa Klusa by semafor mohol po všetkých potrebných legislatívnych krokoch začať platiť najneskôr vo štvrtok 27. mája.

“Plánom je, aby bol čo najjednoduchší a v podstate hovoril občanom, kde im odporúčame cestovať a kde im cestovať neodporúčame,” uviedol Klus. Situácia v krajinách by sa však mala prehodnocovať každý týždeň.

Podľa údajov by semafor mal obsahovať tri farby, pričom o štvrtej sa bude ešte diskutovať.

Foto: FB Martin Klus

Zelené krajiny

Do zelenej farby by mala patriť Európska únia, pričom Schengen by bol braný ako jedna epidemiologická jednotka, EHS + také mimoeurópske štáty, ktoré majú vysokú mieru zaočkovanosti a priaznivú epidemiologickú situáciu, pričom takéto krajiny sú to podľa štátneho tajomníka napríklad Izrael, Austrália, Nový Zéland, či Japonsko.

Pri návrate zo „zelenej“ krajiny by mali byť pre zaočkovaných a pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 v posledných 180 dňoch výrazne jednoduchšie, totiž pre nich by test ani karanténa nebola povinná, stačilo by sa len zaregistrovať do Ehranice, čo má byť povinné pre všetkých, bez ohľadu na to, odkiaľ prichádzajú.

Nezaočkovaní a ľudia, ktorí neprekonali Covid by sa potrebovali zaregistrovať a absolvovať Ag/RT-PCR test po príchode, čím si 14-dňovú domácu karanténu môžu zkrátiť negatívnym testom.

Ak vám môžeme odporučiť a poprosiť vás, zaočkujte sa a vyberte si tento rok a toto leto práve krajinu z tejto kategórie, kde sú aj mnohé obľúbené turistické destinácie. Vyhnete sa zbytočným problémom a prekážkam, navyše výrazne si uľahčíte návrat do bežného života po dovolenke či po ceste,“ dodal Klus.
cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Červené a čierne krajiny

Štátny tajomník pred rozhodnutím vlády nechcel uviesť detaily, ale je viac než pravdepodobné, že po príchode z krajiny, ktorá patrí do rizikovej skupiny, by bola karanténa povinná pre všetkých, teda aj pre zaočkovaných. Rozdiel však podľa neho bude v dĺžke karantény.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Viaceré červené krajiny majú predpoklad stať sa ešte pred letom zelenými, napr. USA či Kanada , ale bohužiaľ proces môže byť aj opačný, kedy sa z červených krajín môže stať čierna, ak sa v nej masívnejšie objaví niektorý z rizikových variantov (aktuálne najmä tzv. indickej mutácie),“ priblížil.

Podľa mapy, ktorú Klus zverejnil je skoro celá Afrika v čiernej farbe spolu so strednou a južnou Amerikou.

Otázka obľúbených rezortov

Štátny tajomník tiež prezradil, že otvorenou otázkou zostáva, čo robiť s obľúbenými rezortmi, ktoré sú takmer úplne zaočkované, ako príklady uviedol Phuket v Thajsku, či niektoré rezorty v Turecku.
Vznikla totiž myšlienka stanovenia tzv. COVID-free zón, čo presne by to však znamenalo nevieme. Vrátiť sa k tomu chcú najskôr o týždeň. dovtedy by sa mali preveriť viaceré dáta a zvážiť, ako by to mohlo fungovať.
„Je v našom záujme, aby organizovaní dovolenkári odlietali napríklad do tureckých rezortov zo Slovenska, a nie z Viedne či Budapešti. V tejto súvislosti oslovíme aj naše ambasády v zahraničí, aby nám pomohli s preverením epidemiologickej „dôveryhodnosti“ daných rezortov v obľúbených destináciách mimo EÚ.“ priblížil Klus.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices