Foto: FB Orbán Viktor

KORONAVÍRUS: Maďarsko čoskoro uvoľní ďalšie obmedzenia

Maďarská vláda čoskoro uvoľní ďalšie protipandemické obmedzenia. Premiér Viktor Orbán v piatok povedal, že keď aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu dostane v Maďarsku päť miliónov ľudí, zrušia nočný zákaz vychádzania, ktorý platí od novembra. Prekročenie päťmiliónovej hranice predseda maďarskej vlády očakáva cez víkend. Orbán tiež avizoval zrušenie povinnosti nosiť rúška na verejných priestranstvách a obmedzení otváracích hodín obchodov.

Po presiahnutí hranice päť miliónov zaočkovaní budú v Maďarsku povolené aj skupinové športy na verejných priestranstvách, súkromné podujatia s maximálne 50 účastníkmi, svadby s maximálne 200 účastníkmi a podujatia pod holým nebom, na ktorých sa bude môcť zúčastniť maximálne 500 ľudí.

„Päť miliónov zaočkovaných Maďarov! Toto je koniec jednej éry, čo znamená … , že sme porazili tretiu vlnu,“ povedal maďarský premiér.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Maďarsko už zaočkovalo viac ako 55 percent svojej populácie, čo je druhá najvyššia miera v Európskej únii. V krajine očkujú vakcínami, ktoré zabezpečila únia, a tiež očkovacími látkami z Ruska a Číny.

Krajinu na jar zasiahla devastujúca vlna koronavírusu. Do piatka tam potvrdili 29 427 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

V súvislosti s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu (EP) žalovať Európsku komisiu za uvoľnenie eurofondov Maďarsku …

Consent choices